Csak a körülmények szerencsés alakulásában bízhatott Nagy Péter, és most Fortuna kézen ragadta: második afrikai hiányában felszabadult egy tokiói hely, amely – mint soron következőt – őt illetné.

Legutóbb az áprilisi moszkvai Európa-bajnokság előtt, alatt és után volt okunk a magyar súlyemelők olimpiai esélyeivel foglalkozni. Egyrészt nem volt nehéz dolgunk, hisz valójában csak az ólomsúlyú Nagy Péter (Szegedi Lelkesedés) játszhatott el a tokiói utazás gondolatával, másrészt nem látszott a fény az alagút végén a kontinenstornát követően: sokismeretlenes egyenletet állítottunk fel, és ki kellett jelentenünk, hogy a körülmények rendkívül szerencsés alakulása szükséges az örömteli végkifejlethez.

Nagy Péter a 21. helyre esett vissza az abszolút rangsorban, és nehezen képzeltük el, hogy olyan nagy számban essenek ki előle a vetélytársak a kvótaleosztás során, hogy a direkt indulási joghoz jutó első nyolc helyezettet követő legjobb európaiként becsusszanjon a mezőnybe. Nos, megjelent a nemzetközi szövetség (IWF) honlapján a „letisztított” névsor, amely szerint Nagy már 10., ám a 9. helyet megszerezve – a „nyolcakat” követő legerősebb európaiként – a cseh Jirí Orság lépte át a küszöböt.

És most jön a csavar! A súlycsoport egyetlen afrikaija, az algériai Valid Bidani közvetlenül szerzett kvótát, ugyanakkor nincs második legjobb a fekete földrészről (Egyiptom például az IWF 2019-ben hozott döntése folytán nem vehet részt a tokiói játékokon)… Az így szabaddá vált indulási jog az IWF kiírása szerint a rangsorban következőt illeti, az pedig nem más, mint Nagy Péter!

A hivatalos értesítésre várni kell, de ha a szabály szerint járnak el, Eb-bronzérmesünk készülhet a harmadik olimpiájára – ismét egyedüli magyar súlyemelőként, mint 2012-ben és 2016-ban…

„Nem akarom elkiabálni, de az erre a speciális helyzetre vonatkozó szabály szerint én vagyok a következő a sorban, aki megkaphatja a szabaddá vált kvótát – mondta Nagy Péter. – Bevallom, már-már kezdtem feladni a reményt, éppen ezért kellemes meglepetés ért az előállt helyzettel. Noha az áprilisi Európa-bajnokságra tervezett négyszáztíz kilót nem értem el, úgy érzem, ezért az olimpiai szereplésért is megharcoltam – egyébként is, utólag kiderült, az Eb-n inkább négyszázharminc kiló kellett volna a biztos kvalifikációhoz, ami viszont nem lett volna reális. Felvillanyozott a lehetőség, hétfő óta ismét napi kettőt edzek. Már beszéltem Haragos Attila szövetségi kapitánnyal, a júliust a tatai edzőtáborban töltöm, hogy a lehető legjobban felkészüljek. Most mást nem tehetek, várom a hivatalos értesítést a jó hírről…”

Férfiak, +109 kg
A végleges(nek tűnő) olimpiai kvalifikációs rangsor

1. Talahadze (grúz, 1.), 2. Davudi (iráni, 6.), 3. Reis (brazil, 9.), 4. Aszad (szíriai, 10.), 5. Toychiyev (türkmén, 11.), 6. Bidani (algériai, 12.), 7. Ruíz (spanyol, 14.), 8. Martirosjan (osztrák, 16.), 9. Orság (cseh, 17.), 10. Nagy Péter (magyar, 21.)
Zárójelben az abszolút rangsorban megszerzett helyezés. A 7-7 férfi és női olimpiai súlycsoport 14-14 kvótáját az első nyolc helyezett, az öt kontinens soron következő legjobb emelője, valamint egy szabadkártyás versenyző kapja meg.

 

Forrás: nemzetisport.hu