Dobos Imre szerint Nagy Péter el tudja érni a kijutáshoz szükséges eredményeket (Fotó: AFP)

A szervezet elnöke szerdán az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorában elárulta, a nemzetközi szövetség (IWF) egyik alelnöke, Ádámfi Attila, valamint az edzőbizottság második embereként dolgozó korábbi kiváló versenyző, Takács Mária tapasztalataira és véleményére alapozva gondolja így, mi több, a szervezet első alelnöke az amerikai Ursula Papandrea, ez pedig – a 2028-as esemény helyszíne miatt – szintén kedvezhet.

Dobos Imre szerint a súlyemelés népszerűsége egyre nő, ráadásul számos más sportágban jelen van: külön kiemelte a crossfit-világbajnok Horváth Laurát, aki súlyemelőként is bizonyított már, míg fő sportágában kiemelkedik a mezőnyből ezekben a gyakorlatokban. Hozzátette, a szeptemberben Szaúd-Arábiában rendezett világbajnokságon rekordlétszámú emelő indult, a győztesek között pedig dél-amerikai is akadt. Leszögezte, a legfontosabb, hogy a világbajnokságon egyetlen komoly doppingeset sem volt.

A magyar versenyzők lehetséges párizsi szerepvállalásával kapcsolatban Dobos Imre megjegyezte, véleménye szerint Nagy Péter el tudja majd érni a kijutáshoz szükséges eredményeket, mert „kiváló képzettségű” sportoló. Mitykó Veronikával kapcsolatban elmondta, a békéscsabaiak U23-as Európa-bajnokának még mindkét fogásnemben öt-öt kilogrammot kellene javulnia, és akkor nagy esélye lehet a párizsi szereplésre.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága 2021 decemberében úgy döntött, hogy a súlyemelés – illetve az öttusa és az ökölvívás – nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i játékok előzetes programjában, majd ezt a NOB közgyűlése 2022 februárjában jóváhagyta. Ugyanakkor a testület pekingi teljes ülése megerősítette, hogy bizonyos feltételek megvalósulása esetén még visszakerülhet a műsorba ez a három sportág, és a végső döntést 2023-ra ígérte.

Ami a súlyemelést illeti, a mellőzés oka az volt, hogy a nemzetközi szövetség irányítása a NOB szerint nem volt megfelelő, az elmúlt években pénzügyi és korrupciós gondokkal küzdött a szervezet. Az IWF vezetőségének demonstrálnia kellett az együttműködését és azt, hogy lényeges változás állt be a vezetési kultúrájában. Továbbá bizonyítania kellett, hogy megbirkózik a doppingolás jelentette problémákkal, erős és független doppingellenes programmal rendelkezik.

A NOB jövő kedden, Mumbaiban dönt a 2028-as olimpia programjáról.

 Forrás: m.nemzetisport.hu