Június végén már éledezni kezdett a hazai súlyemelés, a kelet- és nyugat-magyarországi tini ob-k jelezték, hogy a koronavírus-járvány miatti általános leállásnak vége, ám a teljes körű nagy nyitásra még várni kell. Ezzel együtt örömteli, hogy július közepén az utánpótlás-korosztály egy másik jeles honi vizsgája is megtörtént: Tamásiban lezajlott az iskolás országos bajnokság csaknem száz induló részvételével.
Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu •
Igaz, nézők nem mehettek be Tamásiban a Honvéd utcai Sportok Házába, s a kétnapos erőpróbát végig zárt ajtók mögött tartották, ám mégiscsak igazi verseny volt az idei iskolás ob a serdülő, az ifjúsági és a junior korosztályok képviselőivel a főszerepben.
A kiírás úgy szólt, hogy a közoktatási intézmények tanulói közül a 2001. december 31. és 2007. január 1. között születetteket várják a viadalra, és a pandémia idehaza reményeink szerint lecsengőben levő szakaszában kifejezetten jó hír, hogy századnyi erős fiatal merte vállalni a megméretést.
Fekécs Szilárd saját csúcsánál jobb eredménnyel győzött  •  Forrás: Facebook
Közülük is egészen kiemelkedőt nyújtott több tehetség is mind a lányok, mind a fiúk mezőnyében. Igyekezetük nagyon is indokolt volt, hiszen a július első szombatján lebonyolított két kiemelt esemény – az utánpótlásnak szintén lehetőséget kínáló biharnagybajomi Juhász Sándor Emlékverseny, valamint az ászári Kisbér és Ászár Kupa – után az iskolás ob sem csak önmagáért fontos sportági rendezvénynek számított. Olyannyira nem, hogy Tamásiban több szintű felmérés is folyt: kik lehetnek színeink képviselői az olimpiai reménységek szeptember elejére tervezett viadalán, az ORV-n, kikből állhat össze a junior Európa-bajnokságon induló csapatunk, továbbá az iskolás országos bajnokság a csapatkijelölés egyik pilléreként arra is szolgált, hogy a szakvezetés számba vegye a junior és U23-as Eb majdani lehetséges magyar fellépőit.
E többes szempont alapján az ob-n négy igazán kimagasló teljesítményt nyújtó ifjú súlyemelőre figyelhettünk fel a leginkább: kettőre a lányoknál és kettőre a fiúknál. Már pusztán udvariasságból is kezdjük a hölgyekkel, akiknél az összetett eredményt a testsúlyhoz adekvát módon viszonyító mérce, az úgynevezett Robi pontok alapján Árva Cintia és Szalai Lili magaslott ki a társaságból.
Árva, a Kecskeméti TE 17 éves kiválósága a juniorok 59 kilogrammos kategóriájában produkált 160 kilót (70-es szakítással és 90-es lökéssel), ami azért is figyelemre méltó, mert tavaly – igaz, egy súly- és korcsoporttal lejjebb, 55 kg-ban és az ifjúságiaknál – 152-vel lett országos bajnok. A 2018-as ifi olimpián negyedik magyar lány ezzel 239,5596062 Robi pontot gyűjtött. Kevéssel maradt el tőle Szalai Lili (236,5550893 Robi pont), az Oroszlányiak Városi Sport Klubjának emelője. A 16 esztendős talentum 2019-ben a 64 kilósok között győzött 147 kg-mal, az idén a 71 kilogrammos ifjúságiaknál már 173 (!) kilogrammal szerzett elsőséget. A lányoknál amúgy nyolcan védték meg tavalyi bajnoki titulusukat.
Az erős legényeknél – ahol tíz címvédő akadt – Fekécs Szilárd nyújtotta a legmaradandóbbat. A Békési TE 16 éves korosztályos Eb-érmese a jelek szerint folytatja tehetségének, képességeinek kibontását rendületlenül, s járvány ide, nehezebb felkészülési körülmények oda már most kiváló állapotban van. Tamásiban az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájában állt rajthoz, s jutott el összetettben 270 kilogrammig, vagyis a korosztályos magyar rekordjánál jócskán jobb eredményig. A múlt évben a serdülők 73 kilós súlycsoportjában 227 kilós országos rekorddal nyert, már csak ezért is várhatunk tőle az idén is hasonlóképpen csúcsszintű folytatást. Ő „Robiban” most 327, 019141 pontot szerzett, míg a szintén címet védő Fenyő Dániel – lévén Tamásiba való súlyemelő, a Koppány SE sportolója – a legeredményesebb hazai versenyzőnek bizonyult, midőn Fekécs mögött másodikként végzett 313,4543223 ponttal. Fenyő az ifjúságiaknál 73 kg-ban indult, s 256 kilogrammos összeredményt produkált. Emlékeztetőül: tavaly az U17-esek korosztályában az izraeli korosztályos Európa-bajnokságon súlycsoportjában 242 kilós egyéni csúccsal lett 13. összetettben. Vagyis ő sem állt meg a fejlődésben.