A VILÁGBAJNOKSÁG KÖVETÉSE ITT.

Súlyemelő –vb: mégy mázsa alatt, csak 19. lett Nagy Péter

Hektikus felkészüléssel, rossz előjelekkel hangolt a világbajnokságra Nagy Péter. A pattayai vb utolsó napján az ólomsúlyúak B-csoportjában induló sportoló 2010 után először nem érte el a 400 kilót világversenyen.

Nagy Péter azt írta ki tegnap a Facebookjára, hogy „Készen állok a megméretésre.”
Még ha tudtuk is, zökkenőkkel tarkított felkészülésen és ráhangoláson van túl, ez a panaszmentes mondat arról árulkodott, hogy a versenyen már semmi sem befolyásolhatja.
A B-csoport ottani idő szerint 11 órakor kezdődő versenyén meglehetősen alacsonyan, 176 kilón kezdett, és minden gond nélkül kiszakította. A 181 kiló ellenben elöl maradt, amit ő kényszeredett fél mosollyal „nyugtázott”, és megpróbálkozott a 182-vel. Sajnos itt be sem tudott guggolni, csak felhúzta és visszaejtette a súlyt. Vagyis nem sok jót ígért a lökés, amelyben egyetlen cél lebeghetett a szeme előtt: legalább elérni a négy mázsát.
A 215 megregulázása nem okozott gondot, a következő lépés pedig (miután 220-ról tovább emeltetett) a 221 kilökése volt. Megcsinálta, de látszott, hogy nem esett jól neki, amit híven kifejezett az arca, ahogy lesétált a dobogóról. Mintha azt lehetett volna leolvasni róla, hogy köszönöm, ennyi bőven elég volt. Persze itt nem hagyta abba, és harmadikra 225-öt, végül 226-ot választott.
A fentiek fényében nem csoda, hogy nem sikerült neki (éppen csak felhúzta a combjáig), így 400 kiló alatt ragadt összetettben, ami a 2010-es antalyai világbajnokság óta nem fordult elő vele nagy versenyen. Akkor 395 kilóra volt képes, és a 15. helyen végzett. Nagy Péter ezzel 10. lett a B-csoportban, ám még hátra volt a legerősebbeket felvonultató A-csoport, így végül összesítésben 19. lett. Nagy Péter ezzel az eddigi legrosszabb vb-helyezését érte el, húszévesen, 2006-ban Santo Domingóban a 17. helyen végzett.
„Kis csalódást érzek, de ahhoz képest, hogy sérülés, majd vírusos betegség miatt négy hét kimaradt a vb-felkészülésemből, elfogadhatónak tartom az eredményt. Pláne, hogy most, verseny közben a jobb könyököm is megfájdult. Úgy gondolom, hogy amit lehetett, kihoztam magamból, az országos csúcsomnak pedig kifejezetten örülök” – nyilatkozta az MTI-nek a magyar emelő.
A szegedi emelő utóbb arra utalt, hogy a tíz új súlycsoport tavaly november 1-jei bevezetése után alaprekordokat kellett megállapítani, ami 219 kilós hazai lökéscsúcsot jelentett – eddig. Érdekesség, hogy az immár +109 kilóban versenyző Nagy a 2016-os oroszországi Elnök-kupán elért 233 kilóval tartotta (és már örökre tartani is fogja) a +105-ös kategória magyar rekordját. (Persze a gyakorlatban teljesen mindegy, hogy +105-nek vagy +109-nek nevezik az ólomsúlyú súlycsoportot, hiszen a mérlegelésen a határ a csillagos ég…)

SÚLYEMELŐ-VB
FÉRFI 109 KG, ÖSSZETETT

1. Lasa Talahadze (Grúzia) 484 kg – világcsúcs (szakítás 220 kg – világcsúcs, lökés 264 kg – világcsúcs)
2. Gor Minaszjan (Örményország) 460 (212, 248)
3. Ruben Alekszanjan (Örményország) 437 (192, 245)
…19. Nagy Péter 397 (176, 221 – országos csúcs)

SZAKÍTÁS
1. Talahadze 220 kg – világcsúcs
2. Minaszjan 212
3. Walid Bidani (Algéria) 200
…18. Nagy Péter 176

LÖKÉS
1. Talahadze 264 kg – világcsúcs
2. Minaszjan 248
3. Alekszanjan 245
…19. Nagy Péter 221 – országos csúcs

Forrás: MTI

Súlyemelő-vb: Boros Viktória egyéni csúcsokat ért el
Pályafutása első felnőtt világbajnokságán helytállt Boros Viktória: a szombathelyi súlyemelő a thaiföldi viadalon mindkét fogásnemben, így összetettben is megjavította egyéni legjobbját a 87 kilogrammos kategória C-csoportjának kedd esti versenyén.
A Haladás VSE tehetsége, aki a hét főből álló csoport egyetlen húsz év alatti indulója volt, szakításban 82 kilón remekül kezdett. Ugyanígy folytatta 86-on, majd a már egyéni rekordot jelentő 89 kilogrammal is magabiztosan bánt el.
Lökésben 102 kg volt a kezdősúlya, ami nem okozott neki gondot. Másodikra 106 kiló következett, harmadikra pedig 110, kifogástalan kivitelezésben.
„Az volt a célom, hogy életem első felnőtt világbajnokságán megjavítsam eddigi legjobbjaimat, a 88 kilót szakításban, és a 109-et lökésben, továbbá, hogy hat jó gyakorlatot mutassak be” – mondta elégedetten a 18 éves súlyemelő, miután teljes mértékben teljesítette vállalt feladatát.
A C csoportban két vetélytársát tudta megelőzni, végső helyezésére a 87 kg A csoportjának csütörtöki versenye után derül fény.
A magyar csapatból másodikként Szuromi Tímea szerepel, ő a 81 kilósok B csoportjának tagjaként szerdán lép a dobogóra.
        Forrás: MTI
Súlyemelő-vb – Szuromi Tímea magyar országos csúcsot lökött
Szuromi Tímea ötödik lett összetettben a thaiföldi Pattayában zajló súlyemelő-világbajnokságon a 81 kilogrammos kategória B csoportjának szerdai versenyén, amelyen lökésben országos csúcsot állított fel.
A BKV Előre sportolója, aki 35 évesen indulhatott élete első vb-jén, a tíz embert felvonultató délelőtti erőpróbán kiválóan helytállt: egyéni rekordokat, közte egy országos csúcsot és hat jó gyakorlatot produkálva öt vetélytársát tudta megelőzni.
Szakításban 90 kilón kezdett, 93-mal folytatta, majd – egy kilóval felülmúlva korábbi legjobbját – 95-ön is magabiztos fogást mutatott be. Lökésben eddigi 116 kilós legjobbját adta át a múltnak, a 110-es sikeres nyitány után a 114, majd a 118 kilogrammal is megbirkózva. Utóbbi nem csupán egyéni, hanem magyar felnőtt csúcsot is jelentett egyben.
„Nagyon boldog vagyok, madarat lehetne fogatni velem – lelkendezett sikerét követően Szuromi Tímea, aki ötödik éve súlyemelő, azelőtt erőemelésben jeleskedett. – Lökésben kifacsartam magamból mindent, szakításban viszont maradt bennem, úgyhogy további fejlődést várok.”
Összetettben 213 kg-ig jutott, amivel az ötödik helyen zárt. Hogy a súlycsoport teljes rangsorában hányadikként végez, arra az A csoport csütörtöki vetélkedésének befejeztével derül fény.
A háromtagú  magyar vébécsapatból utolsóként a plusz 109 kilogrammos kategóriában szereplő Nagy Péter mutatkozik be, a szegedi ólomsúlyú a zárónapon, pénteken lép versenydobogóra.
       Forrás: MTI