A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint semmi sem igaz abból, ami rájuk vonatkozóan elhangzik az Aján Tamás bukását előidéző dokumentumfilmben.
„A legnagyobb bűnünk az volt, hogy viszonylag sok mintavételt végeztünk a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) megbízásából” – nyilatkozta Tiszeker Ágnes hétfőn a Kossuth Rádióban. Hozzáfűzte, ez egyáltalán nem szokatlan, hiszen más szövetségeknél is megvannak azok a doppingellenőrző szervezetek, amelyeket dolgoztatnak. Sőt, az sem egyedülálló, hogy egy szövetség egyetlen ilyen monopolhelyzetben lévő szervezetet foglalkoztasson. A MACS pedig nem is volt monopolhelyzetben, az IWF mintavételeinek mintegy 60-70 százalékát végezte csupán.
Ahogy megírtuk, januárban az ARD német közszolgálati televíziós csatorna vádolta meg az IWF-et 2000 óta vezető Aján Tamást pénzügyi visszaéléssel, és azzal, hogy a szövetség tudtával szisztematikus doppingolás folyik a súlyemelésben. Tiszeker szerint az ARD által közölt dokumentumfilm nagyon kemény vádakkal illette az IWF-et, és vele összemosva a MACS-ot is. A szervezet helyreigazítási pert indított a csatorna ellen, benyújtva bizonyítékai. Egyben kérték az ARD-t, hogy az ellenük szóló bizonyítékait ossza meg velük.
Időközben lefolytatták saját belső vizsgálatukat, amely alapján nem fedeztek fel hibát, a 120 oldalas eredményt pedig közölték az illetékes szervekkel.

Nyugodt lélekkel tudom kijelenteni, hogy nem igaz, ami elhangzik a filmben, semmiféle manipuláció, anomália, helytelen viselkedés vagy korrupció nem történt a doppingellenőrök részéről Moldovában azon a bizonyos ellenőrzésen, amit a filmben emlegetett az oknyomozó újságírói csoport”

– magyarázta.
Tiszeker szerint a dokumentumfilmben összemosódnak a tények, hiszen 2015-ben volt egy DNS-analízissel igazoltan manipulált minta Moldovában, ám akkor nem járt ott magyar ellenőr. Egy évvel korábban viszont, amikor valóban dolgoztak ott, nem volt ilyen.
„Egy utódlási harc közepébe csöppentünk” – utalt arra Tiszeker, hogy Aján Tamás januárban maga kérte tevékenységének felfüggesztését, majd múlt szerdán lemondott – saját megfogalmazása szerint „visszalépett” – az elnöki poszttól, amelyért nagy küzdelem zajlik.
„Értjük, hogy mi miért történt, de ettől függetlenül alapjaiban rázta meg a magyar doppingellenőrzés hitelességét, legalábbis az én szememben” – mondta Tiszeker.
Leszögezte, egy doppingellenőrző szövetséggel kapcsolatban megfogalmazható legkomolyabb vád a korrupció, hiszen hitelt veszíthet ezen a kényes területen. „Ez egy becsületbeli, szakmai kérdés, nem hagyhatjuk, hogy bármiféle árnyék vetüljön ránk. Nagyon fontos, hogy helyreállítsuk a becsületünket, főleg, mert semmit nem követtünk el. Bármelyik doppingellenőrömért tűzbe teszem a kezem.”
Azt is megemlítette, hogy fontos kérdés, marad-e az olimpiai programban a súlyemelés, hiszen kétségtelen: rengeteg a pozitív eset. Megjegyezte: ezek jó részét a magyar doppingellenőrök fedezték fel.

Forrás: hvg.hu