Takács Mária az Európai Súlyemelő Szövetség (EWF) legmagasabb kitüntetését vehette át pénteken a norvégiai Fördében, ahol vasárnap kezdődik a sportág olimpiai kvalifikációs Európa-bajnoksága.

Az egykori kiváló versenyzőnek, a honi szövetség (MSSZ) igazgatójának egyhangúan szavazta

 meg az EWF vezérkara a sportbeli érdemekért adható arany nyakéket – tudatta Dobos Imre, az MSSZ elnöke az MTI-vel.
Takács Mária 33 világbajnoki érmet nyert, ami a női súlyemelésben páratlan bravúr, emellett 32 Eb-érem tulajdonosa, és szeniorként a masters vb-ken is sorra nyerte a világbajnoki címeket, rekordokat felállítva. Kiemelkedő eredményeinek elismeréseként a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) 2006-ban az elmúlt évszázad legjobb női súlyemelőjének választotta meg.
Sportdiplomáciai sikerként, az EWF kongresszusán az Európai Súlyemelő Szövetség orvosi bizottságába választották pénteken Krivanek Lászlót. A magyar válogatott keret orvosa a második legmagasabb szavazatszámmal lett a testület tagja, 41-ből 37 voksot kiérdemelve.
Az utolsó kvótaszerzési lehetőséget ragadná meg a magyar súlyemelő csapat a norvégiai Fördében rendezendő olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon (április 8–16.). A kontinenstorna kapcsán Haragos Attila szövetségi kapitánnyal beszélgettünk, kattintson ide a szakvezetővel készített interjú elolvasásához.

MAGYAR KERET AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRA
NŐK

53 kg: Valkó Zsuzsanna Eszter
63 kg: Nagy Nikoletta
69 kg: Jung Beáta
75 kg: Molnár Boglárka, Szuromi Tímea
+75 kg: Bazsó Bianka, Gyűrűs Barbara

FÉRFIAK
56 kg: Kerekes Balázs
62 kg: Soóky Gergely
77 kg: Nagy Noel
85 kg: Kmegy Máté
94 kg: Vaspöri Gábor
105 kg: Gyurkovics Ferenc, Csató István
+105 kg: Nagy Péter

(MOB, MTI, fotó: MTI/Honéczy Barnabás)