Szombathely, 2021. március 2., kedd (MTI) – A koronavírus-járvány miatt zárt körben rendezik meg szombaton Szombathelyen a Savaria Kupa-X. Tóth Géza-emlékversenyt, amelyre minden korábbinál több, összesen 78 súlyemelő nevezett – közölték kedden sajtótájékoztatójukon a szervezők.

    A délelőtt tíz órakor kezdődő megméretésnek a Haladás VSE Rohonci úti sportkomplexuma ad otthont, az olimpiai ezüstérmes súlyemelő nevét viselő emlékversenyen ott lesz az áprilisi moszkvai Európa-bajnokságra készülő felnőtt magyar válogatott tagjainak többsége is, számukra ez az erőpróba az utolsó felkészülési lehetőségek egyike – mondta Márkus Erzsébet, a Haladás súlyemelő szakosztályának vezetője, a 2000-es sydneyi olimpia ezüstérmese.

    Hozzáfűzte: a verseny a nagy létszám miatt öt körben zajlik. Szerda éjfélig lehet módosítani a nevezésen, ezt követően mindenkinek abban a súlycsoportban kell indulnia, ahová leadta a jelentkezését, s aki a mérlegelésig nem tud a kellő súlyra lefogyasztani, az új szabályok szerint kizárja magát a versenyzésből.

    Márkus Erzsébet elmondta azt is: tizenhat hazai egyesületből érkeztek nevezések, 36 nő és 42 férfi indul, közülük 41-en az utánpótlás-korosztályhoz tartoznak. A házigazda Haladás VSE idén is nagy létszámban, 14 fővel képviselteti magát.

    Hencz Kornél, a Vas megyei szövetség elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nagy hangsúlyt fektetnek a régi elődök tiszteletére, ezért alakítottak ki a Haladás sportkomplexum új súlyemelő termében nemrég egy dicsőségfalat, amelyen kiemelt helyet kapott a Haladás egykori olimpiai ezüstérmes versenyzője, Tóth Géza.

    Kalmár Attila, a rendező Pannonsport Kft. ügyvezetője kiemelte: a verseny a hazai súlyemelés élvonalának jelentős megméretése, melynek szervezői továbbra sem adták fel tervüket, hogy az amúgy pénzdíjas – ettől a maga nemében Magyarországon unikálisnak számító – viadalt nemzetközivé tegyék.