Kevés olyan eset van, hogy valaki egy másik sportágból azért vált súlyemelésre, mert fájt a háta, inkább fordítva gondolná az ember. Kecskés Karina immár három éve mégis így döntött. Sikeres fitnesz­sportolóként talán édesapja, az atlantai olimpián nyolcadik helyezett Kecskés Zoltán indíttatására kötött ki a súlyemelésnél. A női mezőny legfiatalabb, 55 kilós versenyzőjeként készül az április 15–23. közötti jereváni Európa-bajnokságra.

Lánya, Karina szinte beleszületett a súlyemelő környezetbe, hiszen édesapja sikeresen működtetett egy fitneszközpontot, a kicsi lány rögtön közelből láthatta az izmosodó fiúkat, lányokat. Mégis inkább édesanyja fitneszsportját választotta, alighanem annak nőie­sebb mivolta miatt. Korosztályaiban összesen ötször volt világbajnok. Makacs hátfájása miatt azonban fel kellett hagynia ezzel a sportággal. Mindenesetre kondícióban akarta tartani magát, s a hátiz­mait is meg kellett erősítenie.

S mi erre a legjobb módszer? Hát az észszerűen gyakorolt súlyemelés! Így édesapja irányításával elkezdett edzeni úgy, ahogyan manapság a fiatal súlyemelőket szokás bevezetni a sportágba. Először csak farúddal szakítani és lökni, guggolni és felállni tanult meg. És csak amikor már technikailag jónak minősítették a mozgását (egy évig tartott ez a kezdeti időszak), kezdett áttérni először a 15 kilós női súlyzórúddal, majd az eleinte kisebb, majd egyre nagyobb tárcsákkal végzett gyakorlatokra.

Édesapja közben fejébe vette, hogy újraéleszti a tetszhalott debreceni súlyemelést. Már csak azért is, mert ez a sport korábban olyan versenyzőket adott az országnak, mint Veress Győző, az első magyar súlyemelő világbajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes.

Így alakította meg a FISZEJ SE-t, amelynek ma már érezhető súlya van a sportág életében, és sok tehetséget mutat fel Karinán kívül is, felnőtt és korosztályos magyar bajnokai vannak. Karina pedig egyenletesen, de állandóan fejlődik, egymás után nyerte a korosztályos versenyeket. 2022-ben országos bajnok lett 55 kilogrammos súlycsoportjában, amelyben ifjúsági és juniorcsúcsot állított fel. Idén pedig a junio­rok között volt a legjobb úgy, hogy a teljesítménye a legtöbbet ért az egész mezőnyben, hiszen 93 kilót lökött, 70-et szakított, és a 163 kilós összteljesítménye is csúcs.

Eredményeinek köszönhetően nevezték a jereváni Európa-bajnokságra. Ő a legfiatalabb az 55 kilogrammos súlycsoport mezőnyében, egyben a legfiatalabb magyar súlyemelő, aki valaha világversenyen indulhatott. Természetesen elsősorban a tapasztalatszerzés a célja – a kéttucatnyi vetélytárs között eredménye a tizenhatodik legjobb, de tudásának legjavát adva meglepetést is szerezhet. Szorgalmasan készül heti kilenc edzésén, miközben a Kossuth Gimnázium tizenegyedik évfolyamának tanulója.

Borítókép: A fiatal tehetség megfogadja édesapja és a sportág intelmeit (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kiss Annamarie)

        Forrás: Magyar Nemzet