2015. DECEMBER 19. SZOMBAT 17:30
GYURKOVICS FERENC TUDJA, MI A FELADATA, EGYÜTTMŰKÖDNE A VEZETŐKKEL
Novák Miklós
 
Gyurkovics Ferenc nem futamodott meg. Nem a nemzetközi szövetség elnöke – s a közvélekedés szerint régi ellenlábasa –, Aján Tamás haragjától tartva lépett vissza a felnőtt súlyemelő-válogatott szakvezetői jelölésétől, hanem mert aláveti magát a magyar tagszervezet érdekének: rá inkább még versenyzőként van szükség. Az utánpótlás szakvezetőjeként így is megkezdheti a munkáját: 2020-ig ütőképes magyar csapat kialakítását.– Mikor találkozott legutóbb Aján Tamással?
– Úgy három hete, a houstoni világbajnokságon udvariasan üdvözöltük egymást.

– S mikor beszélgettek egymással érdemben legutóbb?
– Ennek viszont immár több mint tizenegy esztendeje. Az athéni olimpia után, már idehaza. Emlékezetes, tanulságos beszélgetés volt.

– A jelenlegi helyzetben, utánpótlás szövetségi kapitánnyá előlépve nem érzi szükségét annak, hogy felkeresse Aján Tamást?
– Rendkívül megtisztelő lenne ez az eszmecsere, de véletlenül sem kívánok szereptévesztésbe esni, mintha én kezdeményezném ezt a beszélgetést. Már az is boldogsággal tölt el, hogy az elnök úr azt nyilatkozta rólam, tisztel, amiért harminchat évesen is az egyik legjobb hazai súlyemelő vagyok. Ugyanakkor azt sem hallgathatom el, a Magyar Súlyemelő Szövetséget szolgálom, ennek a szervezetnek tartozom felelősséggel.

– Miért lépett vissza a felnőttkapitányi jelöléstől? Valóban azért, mert sem ön, sem a szövetség nem akarta kihívni maga ellen Aján Tamás haragját?
– Ugyanúgy kell kezdenem a választ, mint az imént: véletlenül sem kívánok szereptévesztésbe esni. Nem gondolom, hogy a Magyar Súlyemelő Szövetség gondjait, feladatait, céljait Gyurkovics Ferenc törekvéseivel, érdekeivel kellene azonosítani. A magyar súlyemelésnek létfontosságú, hogy ha már a három férfi versenyző riói indulását jelentő csapatkvalifikáció elúszott, legalább egy-egy férfi és női kvótát szerezzünk az áprilisi Európa-bajnokságon. Előállhat olyan helyzet, hogy az én teljesítményemnek is jelentősége lesz, ezért az Eb-ig edzésben maradok, igyekszem a tőlem telhető legjobb eredménnyel segíteni a magyar csapatot. A világbajnokság után például szinte egy napot sem pihentem, e hét végén elindulok a Hajdú-kupán Tégláson.

Versenyzőként van inkább szükség Gyurkovicsra

Egyelőre Versenyzőként van inkább szükség Gyurkovicsra

 

 

– Számít arra, hogy ismét ellenőrzik?
– Megszokhattuk, hogy a magyar versenyzők szereplését kiemelt fontossággal követik a doppingellenőrök, engem évente durván hétszer biztosan felkeresnek a sportág tisztasága felett őrködő szakemberek.

– A felkészülés és a versenyzés közben hogyan tudja ellátni kapitányi teendőit?
– Összeegyeztethető a kettő. Az utánpótlás kapitányaként először is koncepciót kell alkotni. Irányt mutatni a tehetséges versenyzőknek és edzőiknek, miként léphetnek előre, s az érintettek munkáját összehangolni. Közös edzőtáborra, jelenlegi tudomásom szerint, a versenyzők iskolai elfoglaltsága miatt áprilisig különben is csak korlátozottan kerülhet sor.

– Nemhogy a kinevezését, többen már a jelentkezését is kifogásolták, mind erkölcsileg, mind szakmailag. Elbizonytalanodott ettől?
– Nem hinném, hogy egy máig tisztázatlan ügy következményeit egy életen át kellene viselnem. Annál inkább sem, mert miként utaltam rá, az elmúlt években félszáz doppingellenőrzésen estem át. A szakmai kifogások pedig inkább a megfogalmazóikat minősítik. Súlyemelő-szakedzőként diplomáztam a TF-en, jelenleg a mesterképzést végzem, emellett évek óta irányítom a pécsi egyesületet, annak szakmai munkáját is.

– A magyar súlyemelés, annak hátországa mennyire sínylette meg az elmúlt egy évtized eredménytelenségét?
– A klubok és a versenyzők száma szinte változatlan, vannak tehetséges fiataljaink, ám felnőtt szinten valóban jobb eredményeket érhettünk volna el. Ám Eb-érmeket, vb-helyezéseket így is felmutathatunk.

– Mikorra érhet be a kapitányi munkája gyümölcse? Tokióban, ha érmes versenyzőnk nem is, legalább csapatnyi indulónk lesz?
– Ha nem hinnék ebben, bele sem vágnék a munkába.