Nehéz eldönteni, hogy a súlyemelés-e a leginkább doppingfertőzött sportág, vagy itt a legkifinomultabbak és a legszigorúbbak a doppingellenőrzések, de még ha ez utóbbi, roppant jóhiszemű verziónál is maradunk, akkor is egyre kellemetlenebbek a sportág számára a lebukásokról érkező rendszeres hírek.
Szerdán doppingvétség miatt megfosztották a 2008-as pekingi olimpián szerzett aranyérmétől Csao Lej, Liu Csun-hung és Csen Hszie-hszia kínai női súlyemelőket.
A nemzetközi sportági szövetség (IWF) szerdai bejelentése szerint a nyolc évvel ezelőtt levett doppingminták újraelemzése mindhárom sportoló esetében pozitív eredményt hozott. A tesztek során bebizonyosodott, hogy mindannyian a növekedési hormon termelését serkentő GHRP-2 elnevezésű szert használták, Liu mintájában pedig a stimuláns szibutramint is kimutatták. A nők versenyében Csen Hszie-hszia a 48 kilogrammosok súlycsoportjában, Liu Csun-hung a 69, Csao Lej pedig a 75 kilósok között lett aranyérmes a 2008-as olimpián, hazai környezetben.

Az IWF közleménye szerint további nyolc pekingi dobogós mintája is pozitív eredményt hozott az ismételt vizsgálatok során, az ő eredményeiket is törölték. Megbukott a fehérorosz Nasztaszja Novikova és a világcsúcstartó Andrej Ribakov, a kazah Marija Kraboveckaja és Irina Nyekraszova, az orosz Hadzsimurat Akajev és Dmitrij Lapikov, az ukrán Natalja Davidova és Olha Korobka. További négy súlyemelő mintája lett pozitív azok közül, akik nem végeztek dobogós helyen Pekingben, tíz megbukott sportoló – köztük öt aranyérmes – nevét pedig már júniusban és júliusban nyilvánosságra hozta a nemzetközi szövetség. Ügyük végleges lezárásáig valamennyiük versenyzési jogát ideiglenesen felfüggesztették.
A 2012-es londoni olimpián levett doppingminták újraelemzése hat érmes, összesen pedig 11 sportolónál hozott pozitív eredményt az IWF júliusi bejelentése szerint. A riói olimpia is hozott már doppingesetet a súlyemelőknél: a kirgiz Izzat Artikovot – aki a riói olimpia férfi 69 kilogrammos súlycsoportjában végzett harmadikként – tiltott teljesítményfokozó szer használata miatt fosztották meg a bronzérmétől.
A tényszerűség kedvéért illendő megemlíteni, még ha e szövegkörnyezetben nem is túl vidáman tesszük, hogy a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöke immár több mint másfél évtizede a magyar Aján Tamás.
 
Forrás MTI