1. október 28. hétfő
Legalább egyet vártunk – három lett belőle. Mármint az érmekből, amelyeket a magyar súlyemelők szereztek a vasárnap zárult romániai korosztályos Európa-bajnokságon. Mondhatni: a magyar össztermésből csupán a negyedik, a ráadásérem hiányzott, de valós hiányérzetünk nem lehetett…
Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu •
Egy bronzot és két ezüstöt gyűjtöttek be Bukarestben a juniorok, vagyis a 15-20 évesek és az U23-asok (21-23 esztendősök) kontinensviadalán ifjú súlyemelőink, akik a vártnál is jobban helytálltak az utánpótlás múlt heti seregszemléjén.
A rajt ugyan szerényebbre sikeredett, mivel a 20 éves Talabér Szonja csak tizedik lett a 45 kilósok mezőnyében, és a még mindig csupán 16 esztendős tehetségnek, az ifi olimpián negyedik Árva Cintiának is be kellett érnie a kilencedik pozícióval az 55 kg-osok kategóriájában. És az Eb hajrája sem rólunk szólt, hiszen az U23-asoknál az ólomsúlyú Gyürüs Barbara úgy lett összetettben kilencedik, hogy nem tudta megelőzni egyetlen vetélytársát sem, a fiúknál pedig egyetlen indulónk, a 19 éves Holló Szilárd is a „bűvös” 9. helyen végzett a teljes rangsorban.
Biztató jelek azonban akadtak a dobogótól távolabb végző honfitársaink teljesítményében is: Árva – súlycsoportja második legfiatalabbjaként – 91 kilóval beállította korosztályos magyar lökéscsúcsát, míg Holló ugyanebben a fogásnemben 193-ról 194 kg-ra emelte a juniorok plusz 109 kilós kategóriájában tartott országos rekordját.
A válogatott további három tagja pedig csupa kellemes meglepetéssel szolgált. A békéscsabai Mitykó Veronika például eleve azzal, hogy mind a hat gyakorlata kifogástalan volt. A 76 kg-ban indult 19 éves kiválóság, aki tavaly Eb-hatodik lett korosztályában, gyorsan megadta az alaphangot: szakításban a 87-es kezdést követően 91, majd harmadikra 93 kilóval nagyszerű országos csúcsokat ért el, utóbbival egyszersmind az Európa-bajnoki bronzérmet is kiérdemelve. Lökésben 102-104-106 kg alkotta a „sormintát”, s míg befejező gyakorlata 106 kilón a fogásnemben jelentett magyar juniorrekordot, menet közben háromszor az összetett korosztályos csúcslistáját is átírta, végül 199 kilogrammnál állt meg „leglistáján”. A 106 kilóval hatodik, a 199-cel pedig negyedik lett súlycsoportjában.
Mitykó példáján felbuzdulva két 81 kilós versenyzőnk, a junioroknál a 18 éves Boros Viktória, az U23-asoknál pedig Polgár Mirjam rukkolt ki dobogót érő produkcióval, minek nyomán mindkettőjük nyakába ezüstérmet akasztottak az eredményhirdetésnél. Az egyformán a 2000-es sydneyi olimpián ezüstérmes Márkus Erzsébet irányításával a szombathelyi Haladás erőműhelyében készülő lányok közül Boros, aki korábban volt már második és harmadik is utánpótlás-Eb-n, most szakításban szerzett ezüstöt, miután elbánt a 82-t és a 86-ot követően a 90 kilogrammal is, utóbbival egyéni legjobbját két kilóval megjavítva. Lökésben sem sok hiányzott a dobogóhoz, végül 106 kg-mal negyedikként végzett, akárcsak 196 kilóval összetettben.
Polgár Mirjam, aki két éve  negyedik volt a korosztályos Eb-n, Bukarestben az első fogásnemben 81 kg-mal, majd 188-cal összetettben is negyedikként zárt. A kettő között azonban remekül lökött: a 102 és a 106 után a 107 kilót is szépen megtartotta a feje fölött, s eddigi fogásnemi legjobbjáért Európa-bajnoki ezüstöt kapott jutalmul.
További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

      Forrás: Jancsó Kornél utanpotlas.hu