Fekécs Szilárd és Szalai Lili vasósággal brillírozott a súlyemelők legjelentősebb hazai korosztályos megméretésén, a 2022-es junior országos bajnokságon, ahol azért mások is jeleskedtek, a két nagy ászhoz hasonlatosan magyar csúcsok sorát produkálva.

A Tamási Szüreti Napok programjába ágyazódva zajlott le a mögöttünk hagyott szombaton ifjú súlyemelőink idei egyik legfontosabb vizsgája, a junior ob, amelyen válogatott mezőny indult, sok-sok tehetséges fiatalt felvonultatva.

Értelemszerűen persze nem mindenkinek teremhetett babér, a legkiválóbbak azonban a kiemelten fontos sportági próbán begyűjtötték a maguk által is elvárt sikereket, ketten pedig – a tolnai járási központ ünnepnapjaihoz igazítva – hamisítatlan éremszüretet tartottak.

Fekécs Szilárd már 305 kg-nál tart  •  Forrás: mssz.hu

Fekécs Szilárd nem holmi cikkírói udvariatlanság miatt került az említendők élére, a lányoknál magabiztosan első Szalai Lilit is megelőzve. A Békési TE 81 kilogrammos juniorja azzal vált jogosulttá a beszámoló főhőse minősítésre, hogy az egyéni összetett eredményt a világcsúcshoz viszonyító kalkulus, az úgynevezett Robi-pont alapján toronymagasan nyerte az abszolút versenyt, súlycsoportjában nemzetközi összevetésben is remek teljesítménnyel kirukkolva. Több mint 490 Robi-pontot gyűjtve úgy foglalta el a teljes ob legjobbjának járó pozíciót, hogy 305 kilogrammot hozott össze a két fogásnemben, két magyar korosztályos rekordot is megdöntve. Elébb szakításban bánt a 140 kilóval is, saját korábbi legjobbján kétkilónyit javítva, majd lökésben biztosította be első, 165 kg-os gyakorlatával győzelmét, 304-ről 305-re emelve saját magyar csúcsát összetettben. S az eredmény még ennél is nagyszerűbb lehetett volna, ha a roppant súlyos, 171 kilós kolonc nem fog rajta ki két ízben is… De majd menni fog ez is!

Szalai Lili közel került a két mázsához  •  Forrás: mssz.hu

Szalai Lili, az Oroszlányi VSK 71 kg-os juniorja szintén két országos korosztályos rekorddal jelezte, hogy fejlődése neki is töretlen. Szakításban még beérte 89 kilóval, a második fogásnemben viszont saját eddigi legjobbját, a 107-et „lökte fel” még magasabbra, 108 kg-ra, egyszersmind 197 kilóra módosítva az országos csúcsot, amelyet Mitykó Veronika, a ma már az U23-asok világát erősítő békéscsabai kiválóság tartott 196-tal 2019 novembere óta. Szalai több mint 364 Robi-ponttal zárt a női abszolút sorrend első helyén, mögötte a teljes lajstromban a kecskeméti Árva Cintia lett a második, s a debreceni Kecskés Karina a harmadik. A KTE kitűnősége a juniorok 59 kg-os kategóriájában lökésben nyújtott felettébb maradandót: saját 98 kilós országos csúcsát javította meg, s tartja immár kereken 100 kilogrammal. A FISZEJ SE-ben emelő Kecskés az ifjúságiak 55 kilós súlycsoportjában jutott el összetettben 156 kg-ig, ötkilónyira megközelítve Árva 161 kg-os, 2019 óta élő rekordját. Megemlítendő még az ifjú hölgyeknél a nyíregyházi Füzesi Anna, aki a 64 kilós ifiknél produkált 164 kg-ot úgy, hogy lökésben beállította 90 kg-os magyar csúcsát.

Visszaugorva a fiúkhoz: Fekécs Szilárd mögött az abszolút második legjobbnak hazai versenyző, a tamásiakat erősítő Fenyő Dániel bizonyult. A 73 kilós juniorok mezőnyében 123 és 140 kilós fogásnemi részsikerekkel jutott el az összetettbeli 271 kilogrammig, elsőként felülmúlva a kategória 2019. január elsejétől érvényben volt, 270 kg-ban megállapított alapcsúcsát.  A harmadik helyet az abszolút sorrendben Nagy Zsolt érdemelte ki: a békésiek 89 kg-os, ifi korú versenyzője szakításban 123 kilón fejezte be, ezzel pedig a múltnak adta át Féderer Benjámin 122 kg-mal csaknem két éve felállított rekordját. Miután pedig 145 kilót lökött, összetettben is új csúcsnak örvendhetett: saját legjobbját megdöntve srófolta feljebb 265-ről 268 kilogrammra a súlycsoport korosztályos magyar csúcsát.

A Fekécs família súlyemelő sarjai közül Szilárd mellett Gergő is kiemelkedően szerepelt: a serdőlők 67 kg-os kategóriájában saját 125-ös országos lökéscsúcsát javította 126 kilogrammra.

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Forrás: utanpotlassport.hu

Junior OB-n elért országos csúcsok:

Név Nem Korcsoport Súlycsop. fogásnem  új csúcs
Zolnai Lénárd Sándor Férfi Serdülő 61 kg lökés 109
Fekécs Gergő Férfi Serdülő 67 kg lökés 126
Nagy Zsolt Férfi Ifjúsági 89 kg szakítás 123
Fenyő Dániel Férfi Junior 73 kg Összetett 271
Fekécs Szilárd Férfi Junior 81 kg szakítás 140
Fekécs Szilárd Férfi Junior 81 kg Összetett 305
Árva Cintia Andrea Női Junior 59 kg lökés 100
Szalai Lili Női Junior 71 kg lökés 108
Szalai Lili Női Junior 71 kg Összetett 197