Súlyemelő Eb – Öt magyar szerepel Bukarestben – ELŐZETES
    Budapest, 2018. március 25., vasárnap (MTI) – Öt magyar súlyemelő szerepel Bukarestben a hétfőn kezdődő bukaresti Európa-bajnokságon.
    A kontinensviadalon a piros-fehér-zöld színek képviseletében egyetlen férfi próbál szerencsét Nagy Péter személyében, de esetében okkal szögezhető le, hogy nem a létszámot gyarapítja az ólomsúlyúaknál, hanem komoly éremszerzési eséllyel versenyez majd a sorszáma szerint 97. Eb-n. A szegediek plusz 105 kilós óriása egyfelől a múltban már többször bizonyított, hiszen volt összetettben ötödik és hatodik is, sőt fogásnemi bronzérme is van 2012-ből, másfelől a nevezések alapján a harmadik helyen áll súlycsoportja rangsorában.
    Még előkelőbben jegyzik az Eb rajtja előtt a tavaly három kontinensbajnoki bronzérmet kiérdemlő Magát Krisztinát, aki a legmagasabb női kategóriában próbál szerencsét, és a nevezési lajstromban eredményével a második helyen áll a 90 kilogramm felettiek között.

    A két ólomsúlyú magyar versenyző előkelő pozíciójához arra is szükség volt, hogy a bukaresti mezőnyből hiányozzanak a sportágban amúgy erős, ám nagy számú doppingesete miatt eltiltott országok, köztük például Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és Törökország, amelyek nem indíthatnak súlyemelőt az ez évi Európa-bajnokságon.
    A foghíjas mezőny miatt is nyilatkozhatott az MTI-nek a megelőző esztendőkhöz képest minden korábbinál derűlátóbban Dobos Imre, a honi sportági szövetség (MSSZ) elnöke.
    „Az utóbbi idők legjobb magyar szereplését várjuk” – szögezte le a MSSZ szakmai vezetése nevében, s ő is elsősorban Magát és Nagy éremszerzési esélyét emelte ki. Magát akár több medált is hozhat, Nagy pedig szakításban állhat dobogóra.
    Ami a további három versenyzőt illeti, az MSSZ első embere szerint ha kijön a lépés, akkor a 90 kg-os Bazsó Bianka az első hatban végezhet, akárcsak a 75 kilós Szuromi Tímea, míg a még utánpótláskorú ólomsúlyú, Gyürüs Barbara az első tíz közé kerülhet.
    Dobos Imre hozzáfűzte, hogy az első – sportdiplomáciai – siker már az Eb előtt megszületett: az Európai Súlyemelő Szövetség (EWF) ugyanis dr. Krivanek Lászlót, a magyar válogatott orvosát kérte fel, hogy a dopping elleni fellépés témájában előadást tartson az EWF kongresszusán.
    A női A csoportok döntői minden nap 17.00, a férfiaké pedig 19.30 órakor kezdődnek, kivéve szombatot, amikor három finálét is tartanak: a 75 kg-osoké 12, a 90 kilósoké 15, a férfi 94 kg legjobbjainak versenye pedig 17.30-kor kezdődik, illetve április elsején, vasárnap a női ólomsúlyúak 15, a férfiak pedig 17.30-tól vetélkednek.
    Az Eb programja a magyarokkal:
hétfő: női 48 kg, férfi 56 kg
kedd: női 53 kg, férfi 62 kg
szerda: női 58 kg, férfi 69 kg
csütörtök: női 63 kg, férfi 77 kg
péntek: női 69 kg, férfi 85 kg
szombat: női 75 kg (Szuromi Tímea), női 90 kg (Bazsó Bianka), férfi 94 kg
vasárnap: női plusz 90 kg (Magát Krisztina, Gyürüs Barbara), férfi plusz 105 kg (Nagy Péter)