BESZÁMOLÓ

            
Készítette:
            Bökfi János
            Bálint Csaba
 
Előzmények:
Magyar Súlyemelő Szövetség által elfogadott olimpiai felkészülési tervnek megfelelően két versenyző – Árva Cintia (55kg) és Mitykó Veronika (71kg) – vett részt a Világkupán. 
 
Utazás:
Repülővel történt két ütemben.
  • Január 26-án Árva Cintia és Bálint Csaba, hazautazás január 29.
  • Január 28-án Mitykó Veronika és Bökfi  János, hazautazás január 31  
Rendezők a várták a csapatokat és kisbusszal szállították az Isola Sacra hotelbe, ahol az akkreditáció is volt.
Bálint Csaba érkezéskor intézte az akkreditációt az egész csapat részére, valamint részt vett a verifikáción, ahol lehetőség volt módosítani a súlycsoportot, illetve nevezési súlyt.
 
Szállás, étkezés, transzfer
Szállásunk minden igényt kielégített közel a repülőtérhez és a versenyszínhelyhez is. Étkezés svédasztalos kicsit szegényes, de a fogyasztáshoz megfelelő fehérjét és könnyű szénhidrátot tartalmazott.
Hotel és a verseny helyszín között rendszeres transzfer biztosította a közlekedést, a verseny és mérlegelés időpontjaihoz igazodva.
 
Árva Cintia junior versenyző (Kecskeméti TE), versenyeztető edző Bálint Csaba
 
Edzés
Edzés helyszín abban a sportcsarnokban volt, ahol a versenyt rendezték, megfelelően fel volt szerelve.
Árva Cintia az érkezést és verifikációt követően edzett, könnyű átmozgató edzése volt, melyből helyből szakítás, lökés és guggolásból állt 70-75 %-os terheléssel, mivel másnap január 27-én versenyzett.
Testsúly: súlyproblémák nem voltak, edzőssúlya 55,30-55,80kg között volt, így nem volt szükség fogyasztásra, versenyző figyelt az étkezésére.
 
Verseny: 2020. január 27. (hétfő) 13:30 óra (mérlegelés 11:30-12:30)
Huszonkét nevezett versenyző volt ezért „A” és „B” csoportban rendezték 55 kg-os súlycsoportban a versenyt. Árva Cintia nevezési súlyát – a felkészülést hátráltató kéthetes betegség miatt – visszavettük 170kg-ról, 164kg-ra és a „B” csoportban indult a versenyző.       
Árva Cintia
Súlycsoport: 55kg            testsúly: 54,80kg
Szakítás: 62; 65; 67x
Lökés: 82; 84; 86x
Összetett: 149 kg
Helyezés: 16. hely           ROBI pont: 283,4362
Cintiának a felkészülést akadályozta egy vírusos influenza betegség, ezért sajnos két hétig nem tudott edzeni. Edzésen a legjobb szakításban 62kg, lökésben 80 kg volt. Ennek megfelelően vettük vissza a korábban megadott nevezési súlyt 164 kg-ra.
Bemutatás előtt gimnasztikával hangolódott a versenyre, majd bemutatást követen kezdtük a súlyzós gyakorlatokat, előttünk egy versenyző kezdte a versenyt. Szakításban 62kg-on kezdett Cintia magabiztosan teljesítette, majd emeltettünk 65kg-ra ezen a súlyon is sikeres gyakorlatot mutatott be. Harmadik fogásra 67kg-on már mutatkozott a betegség miatt adódó erőnlét hiánya sikertelen lett a gyakorlat.
Lökésben is az első között kezdtünk így a szakítás versenye után közvetlenül kezdtük bemelegítést. Lökésben 82 kg és 84kg is sikeres fogás volt, majd harmadik fogásra 86kg-on sajnos nem sikerült a gyakorlat.
Versenyen Cintia négy jó fogást mutatott be, szakításban és lökésben kettőt – kettőt, a harmadik fogások nem sikerültek.    
149 kg-os összetett eredménnyel súlycsoportjában – ami a legnépesebb és erősebb volt a mezőnyben – tizenhatodik helyen fejezte be a versenyt.
 
Mitykó Veronika junior versenyző (Békéscsaba), versenyeztető edző Bökfi János
 
Edzés
Megérkezés napjára egy edzés lett tervezve, amit a verseny színhelyén színvonalas edzőteremben el is végeztünk a tervek szerint 80%-os edzés versenygyakorlatokkal. Versenyt megelőző napon szintén egy edzés lett tervezve átmozgatás és gyorserő fejlesztés céljából helyből gyakorlatok 75%-os terheléssel.
Testsúly: Veronika edzés testsúlya 73kg, ezért szükség volt fogyasztásra, amit a hotel által biztosított étkezéssel könnyedén meg is tudott oldani a versenyző.
 
Verseny: 2020.01.30. (csütörtök) 12:30 óra (mérlegelés 10:30-11:30)
Mitykó Veronika
Súlycsoport: 71 kg           testsúly: 70,75kg
Szakítás: 86; 90x; 92
Lökés: 100; 105; 108x
Összetett: 197 kg
Helyezés: 5. hely             ROBI pont: 412,4156
Súlycsoport: 71 kg           testsúly: 70,75kg
 
Bemelegítés: bevonulás után egyből kezdtük a súlyzós bemelegítést mivel a szoros mezőnyben két gyakorlat volt Veronika előtt plusz a 10perc a kezdésig.
Kezdőfogását a 86kg-mot stabilan teljesítette ezért emeltettünk 90kg-ra, sajnos ezt a gyakorlatot elrontotta, de edzés eredményei azt igazolták, hogy kockázatmentesen tudunk emeltetni 92 kg-ra amit hibátlanul teljesített is. Lökésben 100 kg-val kezdtünk könnyedén, sajnos a lökése gyengébb az ellenfeleinél így ő kezdte a versenyt és a második 105kg, harmadik 108kg gyakorlata is maga után következett, ami a harmadik gyakorlatnál már fáradság jelei mutatkoztak és el is rontotta ezt a gyakorlatot.
Szakítása 92kg és az összetett eredménye 197kg új junior országos rekord. A versenyben 5. helyezett lett.
 
 
Összegzés
A Világkupán nagyon népes és erős mezőny lépett dobogóra, több mint negyven országból érkeztek a versenyzők. Összességében az eredményeken nem látszott az éveleji forma, amiből következik, hogy a többi országban is edzéssel teltek az ünnepek.
Versenyzőink közül Árva Cintia betegségéből adódóan maradt el legjobb eredményétől, örvendetes viszont, hogy Mitykó Veronika újra országos rekordot javított szakításban és összetettben junior korcsoportban. Mindkét versenyzőt klubedzője versenyeztette.
Rendezőknek sikerült egy magas színvonalú versenyt rendezni, minden téren, (verseny és tréning helyszín, szállás, transzfer rendezés).
A versenyzők eredményeit tekintve, megállapítható, hogy a Magyar Súlyemelő Szövetség programja, hogy az utánpótláskorú versenyzők is részt vegyenek az olimpiai kvalifikációban jó kezdeményezésnek minősült, hiszen esetükben cél már a 2024-es olimpiára való sikeres kvalifikáció.
Bökfi János, Mitykó Veronika, Árva Cintia és Bálint Csaba
 
 
Köszönet a Magyar Súlyemelő Szövetség vezetésének a támogatásért.
 
Kecskemét 2020. február 6.