Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke azt mondta, a lehető leghamarabb döntés születik arról, hogy az ökölvívás és a súlyemelés szerepeljen-e a 2024-es párizsi játékok programjában.
 Kikerülhet a 2024-es olimpia programjából az ökölvívás és a súlyemelés (Fotó: AFP)
„Eléggé aggódunk, mert e két sportág világszövetségének irányításában akadnak problémák, emiatt jelenleg nagyon alaposan figyeljük, hogy mi történik náluk” – nyilatkozott a német sportdiplomata a francia L’Équipe sportnapilapnak.
„A sportolók érdekében a lehető leghamarabb meghozzuk a döntést” – tette hozzá.
Egy független vizsgálat eredménye szeptemberben arra világított rá, hogy manipulálták a 2016-os riói olimpia ökölvívótornájának eredményeit. Ettől függetlenül az olimpiai mozgalom vezető szerve régóta elégedetlen a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (AIBA) irányításával, pénzügyeinek kezelésével és a bíráskodással, jóllehet, lényeges változtatásokat és a NOB-bal való kapcsolatok rendezését ígérve lépett hivatalba a szövetség tavaly decemberben megválasztott új elnöke, az orosz Umar Kremljov. A NOB szeptember végi újabb intelmében kifogásolta, hogy az AIBA-nál nincs előrelépés a kívánatos reformok végrehajtásában, s megint kilátásba helyezte, hogy az ökölvívás kikerülhet a párizsi olimpia programjából. Kovács István, akit márciusban neveztek ki az AIBA főtitkári posztjára, a múlt héten úgy nyilatkozott az M4 Sportnak: tavasszal az volt a célja, hogy az év végére visszaállítsák a szervezet renoméját, de a NOB még mindig nem fogadja el őket partnerként. A szeptemberi kritikát elmondása szerint értetlenül fogadta az AIBA, mert a „vádpontok” szerintük nem állták meg a helyüket.
Bach a Nemzetközi Súlyemelő-szövetségről korábban azt mondta, a jó vezetés mellett „a kultúra megváltozására” is szükség van a szervezeten belül.
A szervezet emellett csütörtökön, ezer nappal a 2024-es, párizsi olimpia rajtja előtt megkezdte a hivatalos ötkarikás termékek egységes és egy felületen történő internetes értékesítését.
A szervezet csütörtöki közlése alapján az olimpiai boltban (Olympic Shop) a soron következő Párizs után a 2026-os téli, valamint a 2028-as nyári ötkarikás játékok jön majd Milánóban/Cortinában, illetve Los Angelesben – olimpiai és paralimpiai játékokhoz kapcsolódó különböző árucikkeket lehet megvásárolni: kiegészítőket, ruhákat, szurkolói felszereléseket, kabalákat, ajándék- és emléktárgyakat.
A NOB nemcsak a jövőbeli olimpiákra gondolt, hiszen a termékskálán a korábbi játékokhoz kapcsolódó tárgyakat is megtalálhatnak a sportrajongók, illetve gyűjtők. Reményeik szerint az internetes vásárlás lehetőségével tovább mélyítik az olimpiák amúgy is gazdag örökségét, illetve azt még közelebb hozzák a jelenhez és a fiatalokhoz.
Kiemelték: jelenleg a párizsi olimpiával kapcsolatos egyes termékek érhetők el az online boltban, a kínálat pedig hamarosan bővül.
Rendelni egyelőre az Egyesült Államokban, Mexikóban, valamint a legtöbb európai országban – köztük Magyarországon – lehet, terveik szerint azonban jövő nyárra Kína és Oroszország kivételével a világ minden országából meg lehet ezt tenni.

Forrás: nemzetisport.hu