Az argentínai ifjúsági olimpián született magyar sikerek hada, a 24 darabos éremgyűjtemény némi túlzással minden más kiemelkedő helyezést, még a majdnem medálos eredményeket is a háttérbe szorította. Itt az ideje hát, hogy legalább utólag adjuk meg az „írásos elismerést” példának okáért a súlyemelő Árva Cintiának, aki kategóriájában negyedik lett Buenos Airesben.
Jancsó Kornél − utanpotlassport.hu • A hazai sportági szövetség első embere,  Dobos Imre sms-e lényegre törő volt:  „Árva Cintia negyedik, ez súlyemelésben csoda”. Az üzenet közvetlenül az után érkezett, hogy a kétfős magyar csapat leány tagja igazán elismerésre méltó módon teljesített az 53 kilogrammosok mezőnyében.
                      Árva Cintia országos csúcsokkal lett negyedik  •  Forrás: mssz.hu
 
Bálint Csaba tanítványa, aki ebben az évben is rendületlenül fejlődött, gyakorlatilag versenyről versenyre javítva tovább egyéni rekordjait mindkét fogásnemben, így összetettben is, az ifi olimpián már szakításban megmutatta, hogy alaposan felkészült az argentínai tini-csúcsvetélkedőre is. Mondhatni, azonmód bizonyította: jól döntött a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöksége, amikor az edzőbizottság javaslatát elfogadva a kvótaszerzésben jeleskedő Boros Viktória helyett az addig tartalékként számításba vett Árva Cintiát szavazta meg Buenos Aires-i indulónak.
A Kecskeméti TE tehetsége – aki december utolsó napján lesz 16 esztendős és súlycsoportja egyik legfiatalabbjaként vágott neki a Buenos Aires-i „szakítópróbának” – a kilenc erős leányzót felvonultató mezőnyben 63 kilón kezdett, 66-tal folytatta, majd hogy a három a magyar igazság tételét a maga módján igazolja, a 69-cel hasonlóképpen magabiztosan bánt el. Egy kilóval ugyan alatta maradt élete legjobbjának, de tartotta a lépést a többiekkel, s kedvező pozícióban várhatta a lökést. Erre 83 kilón jelentkezett be, hogy aztán ötödik kísérletével is sikeresen megbirkózzon, és tökéletes gyakorlatot mutasson be a 88 kilogrammal is. Az utolsó fogás – 90-en – kifogott ugyan rajta, de már az előző gyakorlata is országos korosztályos rekord volt, amivel nemcsak a 87-es addigi „legjét” adta át a múltnak, hanem összetettben is magyar csúcsot állított fel 157 kilogrammal.
         Orsós Richárd teljesítménye a tisztes helytálláshoz volt elég  •  Forrás: mssz.hu
A bronzéremhez, s ezzel a dobogóhoz öt kiló hiányzott, de a világ különböző fertályairól érkezett kiváló vetélytársak többségét maga mögé utasította, s negyedik helyével  dicséretesen helyt állt a piros-fehér-zöld színek képviseletében.
Másik Buenos Aires-i indulónkat, Orsós Richárdot sem érheti szemrehányás: a Tamási Koppány SE 17 éves versenyzője egyéni legjobbjától öt kilóval elmaradt ugyan a súlyemelők Parque Polideportivo Rocában lebonyolított viadalán, de négy ellenfelét meg tudta előzni a 62 kilogrammosok kategóriájában, ahol 211 kg-os összeredménye a 10. helyhez volt elegendő.
Túl az egyéni megméretésen, Árváék argentínai szereplésének a sportág, sőt a honi sport egésze szempontjából is fajsúlyos a jelentősége: a magyar súlyemelés tudniillik az összes eddigi felnőtt ötkarikás játékokon és ifjúsági olimpián jelen tudott lenni, s e nemes tradíció ezúttal sem szakadt meg. Ezért külön is jár a gratuláció!