SÚLYEMELÉS  2020

Voltak versenyek is!

               Aki márciusban hozzáfogott a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) versenynaptárának böngészéséhez, bizony akár egy repülőtér várócsarnokában, eluralkodó légiközlekedési káosz kellős közepén is érezhette magát. Egyre-másra jelent meg tudniillik az IWF-kalendárium megfelelő rubrikáiban a vészjósló beírás: CANCELLED. Hovatovább felüdülést jelentett, amikor itt-ott „csak” a POSTPONED megjegyzés bukkant fel, hiszen a törléshez képest a halasztás legalább némi reményt még hagyott rá, hogy valamikor az esztendő későbbi szakaszában esetleg sikerül megtartani az eredeti időpontjáról elmozdított viadalt. Hát nem sikerült…
Megannyi más sportághoz hasonlatosan a súlyemelés is elveszítette külön csatáját a koronavírus-járvánnyal szemben, amennyiben a pandémia leparancsolta a versenyszínpadról az erős embereket is, férfiakat és nőket egyaránt. A találékonyság átmenetileg hozott némi enyhülést a kényszerszünet jelentette egyhangúságban, hiszen pár nemzetközi viadalt online térben, a technika és az internet segítségével meg tudtak ugyan rendezni, a különböző országokban egyidőben, tehát párhuzamosan zajló erőpróbákkal úgy-ahogy versenyre kelhettek egymással és a súlyzókkal az emelők, de persze ez messze nem volt az igazi…
Márciusban a Bukarestbe tervezett junior-világbajnokság volt az első idei nagy nemzetközi sportági esemény, amelyet töröltek, s utána jött a többi, az összes földrész bajnokságának annullálása. Ilyen miliőben, a világjárvány tombolása közepette majdhogynem bravúr, de legalább is igen bátor tett volt a Magyar Súlyemelő Szövetség részéről, hogy kereste és részben meg is találta a megoldást: a legszigorúbb biztonsági intézkedések életbe léptetése mellett, az egészség védelmét abszolút előtérbe helyezve képes volt – nem virtuális, hanem nagyon is valóságos – versenyeket megszervezni és lebonyolítani baj nélkül. Na, nem azonnal a pandémia kitörésekor persze…
Az év elején a nagy múltú hazai viadalok közül a februári Baczakó Péter –emlékversenyt és a márciusi Savaria Kupát még rendben megtartották, utána azonban nálunk is megjelent a kórság, s egészen nyárig leállt a súlyemelőélet.  Június végén aztán a tini országos bajnoksággal, majd – hogy csak a legjelentősebbeket említsük: – a júliusi iskolás ob-val, s az augusztusi Messzi István-emlékversennyel újraéledt az erős magyarok sportja. Igen, visszatértek a súlyemelők, megint voltak versenyek! És dukál a felkiáltójel, mert ami korábban magától értetődő, természetes volt – vagyis hogy egymást érték a versenyek -, az 2020-ban, Magyarországon (is) már ritkaságszámba ment, s bizony, így ősz táján is különlegességként értelmezhető.  Mert vírus ide, ragály oda, valós térben, tényleges felkészülés után kellő óvintézkedésekkel védett valódi sportolók viaskodtak egymással.
Hogy nagyon is nagyra értékelhető eredmények születhettek, arról legfőképpen a fiatalok gondoskodtak. Így a március elsejei máltai felnőtt világkupaversenyen a 19 éves Mitykó Veronika remekelt, akit csak a spanyol Lidia Valentín, a 2012-es olimpiai bajnok tudott legyőzni a 76 kilogrammos kategóriában.  A békéscsabaiak junior-világbajnoki bronzérmese ráadásul új országos csúccsal szerzett ezüstérmet.
A tinédzserek uralták a dobogót a tavaszi, majd a nyári felnőttviadalokon is, ahogyan az a hazai szövetség (MSSZ) elnökével, Dobos Imrével tartott „névsorolvasáskor” is kiderült. Az MSSZ első embere beszélgetésünket azzal kezdte, hogy először is felettébb indokolt hiányérzetének szeretne hangot adni.
„Fiatalokkal teli sportág a miénk, akiknek a világjárvány okozta versenyszünet különösképpen rosszul jött. Korosztályos legjobbjaink közül többen is biztos éremtől estek el az utánpótláskorúak világversenyeinek, így elsősorban az Európa-bajnokságoknak a törlésével. Mondhatom, rendkívüli módon el voltak keseredve…”
A hazai rendezvények kínálta eséllyel azonban éltek…
„Bizony, néhányan egészen kiemelkedően teljesítettek, számos országos csúccsal, korosztályos rekorddal rukkoltak elő. Például Fekécs Szilárd és Árva Cintia, akik felülmúlták előző évi versenyeredményeiket. A 16 éves Szilárd az előző évhez képest megközelítőleg 20 kilóval emelt többet, s a Savaria Kupán nem kevesebb, mint hat országos ifjúsági csúcsot állított fel. A békésiek nagy reménysége a Messzi-emlékversenyen is átírta a korosztályos hazai rekordlistát. Cintia, a kecskemétiek 17 éves üdvöskéje szintén komoly előrelépést mutatott be, ahogyan csúcsjavításokkal igazolta tehetségét a szombathelyiek 18 esztendős kitűnősége, Boros Viktória is. És ne feledkezzünk el egy rendkívüli tehetségről, a súlyemelő családba született Ehrlich Pankáról sem! Egy aranyos, alig 13 éves oroszlányi kislányról van szó, a világbajnok Likerecz Gyöngyi és a vb-hatodik Ehrlich György gyermekéről, aki elsőéves serdülőként most kezdett versenyezni, s országos korosztályos csúcsokat érő legjobbjával máris a 15. az európai ranglistán, ami egészen fantasztikus!” – emelte ki az MSSZ 13. éve hivatalban levő elnöke, aki biztos benne, hogy a 2021 nyarára halasztott tokiói olimpiát megrendezik és azon magyar súlyemelő is indul.

Jancsó Kornél