Súlyos megállapításokat tett az Aján Tamás működését vizsgáló McLaren-jelentés. A dokumentum szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) nemrég lemondott elnökének működése alatt, több mint 40 doppingügyet eltussoltak, eltűnt 10 millió dollár és két tisztújító választáson szavazatokat is vásároltak a tagoktól.

Januárban a német ARD tévécsatorna oknyomozó riporterei vádolták meg Ajánt hasonlókkal, de most egy független jogi vizsgálóbizottság is áttekintette a súlyemelő szövetség ügyeit. A vizsgálatot vezető Richard McLaren jogi professzor szerint Aján autokratikus, tekintélyelvű szervezetet épített fel, a félelem kultúráját és a totális kontrollt alakította ki. A magyar sportdiplomata előbb főtitkárként, majd elnökként összesen 44 évig töltött be kulcspozíciókat.

Több millió dollár eltüntetéséért lehet felelős Aján Tamás, a súlyemelő-szövetség elnöke

A német közszolgálati televízió oknyomozása szerint legalább 5,5 millió dollárral nem tud elszámolni az általa vezetett Nemzetközi Súlyemelő Szövetség.

A McLaren-jelentés szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget 20 éven át vezető Aján senkinek sem engedett teljes betekintést a szövetség ügyeibe, rajta kívül senki sem tudta, hogyan működik pontosan. A jelentésben azt írják, Aján ellenőrzési mechanizmusa a készpénzre épült. A volt elnök volt az egyetlen pénzbeszedő, csak ő vehetett át készpénzt, csak ő vehetett ki a kasszából, gyakran elszámolás nélkül.

A pénz forrása elsődlegesen a befizetett doppingbüntetések voltak, és a legtöbb pénzt általában a szövetség kongresszusai előtt vették ki. A felhasználása követhetetlen, nem lehet tudni, mennyi kellett valóban az elszámolható költségekre, állítja a

VIZSGÁLÓBIZOTTSÁG, AMELY MEGÁLLAPÍTJA AZT IS, HOGY AZ AJÁN VEZETTE SZÖVETSÉG 10,4 MILLIÓ DOLLÁRRAL NEM TUDOTT ELSZÁMOLNI.

A magyar sportvezető tevékenységét beárnyékolta a doppingolás is, az elmúlt évtizedben több mint 600 pozitív eset lett a súlyemelők között. A nyomozás szerint a szövetség még legalább 40 pozitív esetet eltitkolt, világversenyek arany- és ezüstérmeseit védték meg, olvashatóaz Insidethegamesen.

Az ARD januárban azt állította, hogy több a Magyar Antidopping Csoporthoz tartozó ellenőrt megvesztegettek, de a nyomozás szerint ezek a vádak alaptalanok voltak. A MACS-nak nincs köze a doppingügyek eltussolásához.

A vizsgálóbizottságot az a Richard McLaren vezette, aki az oroszok szervezett doppingolása után is nyomozást folytatott. A kanadai jogászprofesszor jelentése alapján Oroszország súlyos büntetéseket kapott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől, és több sportszervezet is kitiltotta rendezvényeiről az oroszokat. McLarent egyébként az IWF ügyvezető elnöksége kérte fel a vizsgálat lefolytatásra.

Aján az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta, hogy az ellene felhozott vádak alaptalanok.

„Egész életemben betartottam a törvényeket, a sport írott és íratlan szabályait, szokásait. Az IWF alapszabályának előírásai szerint minden szükséges döntést a nemzetközi szövetség elnöksége hozott meg. Az elnökség hagyta jóvá az éves költségvetést, a svájci auditorok által készített független könyvvizsgálói jelentést – mely tanúsítja a pénzügyek jogszerű kezelését – a közgyűlés fogadta el. Az ellenem felhozott vádak alaptalanok” – írta az egykori elnök.

Aján Tamás azt írta, hogy a vizsgálat során teljes mértékben együttműködött McLarenékkel, „azonban sajnálatos módon kérésem ellenére sem bocsátották rendelkezésemre azokat a szükséges információkat, amelyek alapján cáfolhattam volna állításaikat és anélkül publikálták a jelentést, hogy a tisztázás lehetőségét megadták volna számomra.”

„Mivel nem kaptam meg a jelentést előzetesen, ezzel kapcsolatban részletesen csak annak áttanulmányozása után kívánok állást foglalni. Mintegy fél évszázada egész szakmai pályafutásomat a sport, a magyar és a nemzetközi olimpiai mozgalom, a súlyemelés és a doppingellenes küzdelem szolgálatában töltöttem. Jelenleg is a sport érdekében tevékenykedem a Magyar Olimpiai Akadémia elnökeként. Ezen fáradozásomat a jövőben is folytatni kívánom. Továbbra is szoros kapcsolatot szeretnék ápolni a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséggel és a súlyemelőcsaláddal” – áll Aján Tamás közleményében.

     Forrás: index.hu