-Forrás: Nemzeti sport
Tudja pontosan, mikor lépett le a súlyemelő-pódiumról?
Persze. A sydneyi olimpia volt az utolsó előtti, a Jóakarat Játékok pedig az utolsó versenyem. Hozzáteszem, már az olimpia után abbahagytam a súlyemelést, de a következő évben hívtak, hogy induljak a brisbane-i Jóakarat Játékokon.
Vagyis közte hosszú hónapok teltek el, ami azt feltételezi, hogy nem is edzett.
Így van, egyáltalán nem edzettem. Kétezer szeptember tizenkilencedikén lezártam a pályafutásomat az olimpiai ezüstéremmel, és csak februárban vagy márciusban jött a felkérés. Fél évem volt, hogy felkészüljek a Jóakarat Játékokra.
Szóval a brisbane-i viadal amolyan váratlan bónuszként került a programba… Előre elhatározta, hogy Sydney után leteszi a súlyemelőrudat?
Igen, mondván, hogy a csúcson kell abbahagyni. Nekem akkor már négyéves volt a kislányom, és több időt szerettem volna vele, a családommal tölteni.
De ha, mondjuk, kiesik, vagy a hatodik helyen végez, nehezen beszélhetnénk zenitről…
Én viszont tudtam, hogy a csúcson fogom abbahagyni. Emlékszem, amikor az olimpiai faluba vitt vissza minket a busz, ott ült rajta Nagy Timi az aranyérmével, én meg csak néztem, ahogy ott csillog a nyakában, és arra gondoltam, hogy én is szerzek egyet, ha nem is éppen aranyat.
Mindig ilyen halkan beszél?
(Mosolyogva.) Amikor edzést tartok, vagy halkan, vagy nagyon hangosan beszélek. Ha például azt kérem, tegyétek el a telefonotokat, azt nagyon hangosan mondom.
Szóval, jó szájízzel hagyta abba? Mennyire játszhatott el az arany gondolatával?
Szerettem volna annak függvényében a hatvankilenc vagy a hetvenöt kilós súlycsoportban indulni, hogy melyikben nincs kínai. Nem kaptam rá lehetőséget, így maradt a hatvankilenc. Tudtam, hogy nehéz megverni Lin Vej-ninget, az indiai Malleswarit meg „ajándékba” kaptam, tudniillik szabadkártyával indulhatott. Igyekeztem úgy taktikázni, hogy Malleswari előtt meglegyen az ezüst, és ettől függően esetleg az aranyra is tekinteni. Szakításban – amely az erősségem volt – száztizenkét és fél kilós világcsúcsot értem el, lökésben azonban a kínai volt a jobb. De válaszolva a kérdésére, igen, jó szájízzel búcsúzhattam el. Nem is gondoltam volna fiatal koromban, hogy egyáltalán súlyt fogok emelni, pláne, hogy kijutok egy olimpiára.

Sőt, olyan olimpiára, amelyen bemutatkozott a női súlyemelés!
Igen, ráadásul eredetileg csak bemutató sportágként szerepelt volna a sydneyi programban. De engem ez is nagyon vonzott. 1996-ban született Kriszti lányom, éppen otthon voltam vele, és tévén néztem az atlantai játékokat, amikor erről hallottam. El is határoztam, hogy részt szeretnék venni rajta, aztán odáig jutott a történet, hogy mindjárt érmeket osztottak Sydneyben – ahova úgy jutottam ki, hogy az előző évi athéni kvalifikációs vébén szakításban arany, összetettben bronzérmet szereztem.
Ezek szerint nemcsak Malleswarit, hanem az olimpiát is ajándékba kapta.
Igen, olyannyira, hogy 1996-ra gyakorlatilag leálltam. Úgy voltam vele, magam mögött hagytam megannyi Európa- és világbajnokságot, jöhet a családalapítás. De, mondom, lázba hozott, amikor a tévében meghallottam, hogy kétezerben bemutatósportág lesz a női súlyemelés.
Mielőtt a legelső lépéseket megtette volna, miért hozta lázba a sportág?
Már sokszor elmondtam, hogy súlyemelő bátyám hatására, igaz, titokban kezdtem el súlyt emelni. Annyian szidták a sportágat, annyian akartak visszatartani azzal, hogy csúnya leszel, meg gyereket sem szülhetsz, hogy azt gondoltam magamban: amit ennyire szapulnak, az csak jó lehet.
Hogy értette, hogy titokban csinálta?
A civil életemben, a munkahelyemen nem hangoztattam, így nem is tudták, hogy ezt a sportot űzöm. Egyébként eleve későn, csak tizenkilenc évesen kezdtem el.
Akkor éppen mit csinált?
A vendéglátásban dolgoztam, mert sajnos nem vettek fel a szombathelyi tanárképzőre testnevelés-népművelés szakra. És éppen a testnevelés része nem sikerült…
Milyen sportmúlt volt a háta mögött?
Hú, sok mindent kipróbáltam. Mielőtt leérettségiztem, kézilabdáztam, röplabdáztam, atletizáltam, a testnevelő tanárok minden versenyre elvittek, én meg iparkodtam győzni. Mindig nyerni akartam. Tudtam, hogy nem lehetek tornász, mert erős a vázam, a küzdősportokra sem vagyok alkalmas az alkatomnál fogva, és mindig eljátszottam a gondolattal, ha tíz centivel hosszabb lábam lenne, modellkednék. Szóval, mindig szerettem volna valamit csinálni.
Mi az a kulcsszó, amely eszébe jut a súlyemelésről?
Kitartás, összpontosítás, fizikai-mentális felkészültség.
Volt titka?
Minden edzésre igen tudatosan készültem. Mennyit kell pihennem, mit egyek a délelőtti tréning után, melyik az a pillanat, amikor már megfoghatom a súlyt az edzésen. Egy életformát kellett tartani, buli és kirándulgatás nélkül, sok lemondással. A kitűzött célra tekintve minden mást háttérbe tudtam szorítani, de sokat is kaptam a versenyektől.
A győzni akarása, az eltökéltsége, a kitartása visszavezethető a nehéz gyermekkorára, hiszen igen korán elvesztette a szüleit, intézetbe került?
Lehet, hogy belejátszik, de nem tudatosan.
Meg akarta megmutatni a világnak?
Nem, nem akartam megmutatni! Soha, senkinek! Egyszerűen nyerni szerettem volna.
Ha óhatatlanul lassult a szekér, ki lökte meg, ki segített újra lendületet adni?
Nem kellett szekeret lökdösni. Bennem akkor hajtás volt, hogy magamtól megtettem. Belülről fakadt. Persze kellett kísérő az úton, kellett az edzői támogatás, a szakmai keret. Ez a lehetőség adva volt a Haladásnál, a súlyemelő-szövetség is segített, nekem csak jól kellett dolgoznom.
Jó ideje viszont ön a kísérő az úton… Mióta edzősködik a Haladásban?
Amikor az olimpián versenyeztem, már megvolt az edzői papírom, és 2003-ban – ebben az évben született meg Dorina lányom is – kezdtem el gyerekekkel foglalkozni. Érdekes, Antalovits Ferenc, aki addig az edzőm volt, innentől kezdve a főnököm lett.
Mit csinált? Ment toborozni az iskolákba?
Igen.
Mi a legnehezebb? A súlyemelőterembe csábítani vagy megtartani, fegyelmezni a fiatalokat?
Hú, hát itt nincs könnyű feladat. Sok mindenre meg kell őket tanítani, de úgy veszem észre, várják is a segítséget.
Nem csak súlyemelésben?
Nem csak súlyemelésben. Az iskola, a család, a magánélet szintjén is. Figyelni kell a belső énjükre.
Bármit megosztanak önnel?
Bármit, még azt is, amit a szülőkkel nem. Utána rajtam múlik, elmondom-e, vagy sem, de ha annyira értékes titkot bíznak rám, inkább megbeszélem én velük, és igyekszem megoldást találni.
A szülők tudnak erről a bensőséges kapcsolatról?
Sok esetben igen, sőt nem egyszer a szülő veti fel, hogy miben tudnék segíteni a gyermekének, ha ő esetleg nem akarja neki mondani. Szóval, szeretném formálni a gyerekeket, nevelni az életre és a sportra. Szerintem jó helyen vannak, nem is tudom, hogy fogalmazzam meg… Ugye, én nem iskola, nem szülő vagyok…
…hanem második családfő.
Valami olyasmi. Ez a második otthonuk, és aki ide jár, szeretné otthon érezni magát.
Van, aki ide menekül?
Hála istennek, azért mindenkinek jó a szülői háttere, de szerintem fontos, hogy ne csak otthon vagy az iskolában legyen a gyerek, és nálunk tényleg jó közösségre találhat.
Arról már esett szó, hogy hol csendes, hol felemeli a hangját a tréningeken, de mindettől függetlenül – szigorú edző?
Igyekszem az lenni, de inkább következetességről beszélnék.
A súlyemelés helyzetét rengeteg megalapozott vagy oktalan előítélet nehezíti, nem népszerű, a tehetségesnek tetsző fiatalok is eltűnnek tizennyolc-húsz éves koruk után. Érdemes így csinálni?
Itt, a Haladásban könnyebb helyzetben vagyok, hiszen a szakosztályt hatvan éve megalapító, később olimpiai ezüstérmes, világbajnok Tóth Géza hihetetlenül erős alapokat adott a súlyemelésnek Szombathelyen. Vagyis városi és megyei szinten nincs gondom. Nézzünk körül: ez a terem Európa-szintű felszereltségű, fantasztikus körülmények között készülhetünk egy éve. Úgy általában azonban parkolópályán van itthon a súlyemelés. Lehetőségeiket tekintve eleve hatalmas a kontraszt az egyes portágak között, a látvány- vagy a kiemelt sportokat szakadék választja el a felzárkóztatásra váróktól. Úgy vélem, a súlyemelés tett le annyit az asztalra a magyar sporttörténelemben, hogy felvegyék a kiemeltek közé.
Tud tenni ennek érdekében?
Annyit mindenképpen, hogy ha kell, szólok. És talán az sem lényegtelen, hogy itt vagyok, itthon dolgozom, és nem is tervezek változtatni rajta. Mert itt van ám tíz kilométerre az osztrák határ, és azoknak az embereknek a jelentős része, akik ide járnak erősíteni, Ausztriában dolgozik, nem beszélve arról, ha egy fiatal leérettségizik, és szakmát szerez, hopp! – már kint is van Ausztriában. Úgyhogy ilyen értelemben dupla olyan keményen kell dolgozni, hogy megtartsuk a fiatalokat.
Ahogy súlyemelőberkekben mondják, keménynek kell lenni, mint a kád széle…
Valahogy úgy…

  Forrás: Nemzeti Sport