A XVII. Nyári Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) bemutató sportágként szerepelt a súlyemelés.
A Magyar csapatot Darabos Jázmin és Bunász Gábor versenyzők, Ligeti Ferenc edző és Ádámfi Attila csapatvezető alkotta. 
 
A verseny a Szlovén Súlyemelő Szövetség által, az Európai Súlyemelő Szövetség támogatásával és az Európai Olimpiai Bizottság jóváhagyásával Maribor történelmi főterén került megrendezésre.
A verseny célja a sportág népszerűsítése volt, különös tekintettel az Európai Játékokra kerülést megcélozva,
Ezért nem hagyományos, hanem kissé módosított „urban weightlifting” fomában zajlott a verseny a szabad ég alatt.
8 csapat versenyzett egymással, melyeket 1 lány és 1 fiú alkotott különböző országból és 2 szakítás és 2 lökés gyakorlata volt minden sportolónak. Először a lányok szakítottak, utána a fiúk, aztán rövid szünet után a lányok löktek, majd a fiúk lökésével fejeződött be a verseny.
Az értékelés Sinclair pont alapján történt, egyénileg a 3-3 legjobb lány és fiú kapott kupát, csapatban is a legjobb 3 csapat került elismerésre.
A magyar versenyzők összességében szép eredményeket értek el:
• Darabos Jázmin csapatban 3. lett
• Bunász Gábor egyéniben 2., csapatban 1. lett
A versenyre kilátogatott a Mariborban tartózkodó Fábián László, a MOB főtitkára is, és az eseményről beszámolt a MOB is a honlapján.
 
Az EYOF az ifjúságnak szól, mi pedig keressük a sportág innovatív, jövőbe mutató lehetőségeit, ehhez a fiatalokat és az utca emberét is meg kell szólítanunk. Ilyen például, hogy nem a csarnokba várjuk el a nézőket, hanem mi megyünk ki a szurkolókhoz, az emberekhez, például egy város főterére. Mariborban nem csak versenyt rendeztünk, hanem a nézők bevonásával interaktívvá tettük a rendezvényünket, bemutatót tartottunk, sőt, ki is próbálhatták az arra járók a sportágat. A fő célunk Mariborban a sportág népszerűsítése volt – mondta Ádámfi Attila csapatvezető, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség alelnöke.
(képre kattintva nagyítható)