A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám – elnyerve Dr. Szabó Tünde Emberi Erőforrás Minisztérium sport államtitkár, Dr. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke, illetve Dr. Koltay András, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának a támogatását – pályázatot nyújtott be a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnökéhez a 2022-ben esedékes Egyetemi Súlyemelő Világbajnokság megrendezésének vállalására.
A kiemelkedő jelentőségű nemzetközi sporteseménynek méltó otthont tudna nyújtani a már számos rangos sporteseménynek, világbajnokságoknak helyet adó Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Kampuszának modern sportkomplexuma, sportcsarnoka, a versenyzők, sportvezetők elhelyezését pedig a Kampusz kollégiuma tudná biztosítani karnyújtásnyira a verseny helyszínétől. A Magyar Súlyemelő Szövetség az Egyetemi Súlyemelő Világbajnokságot a rendelkezésére álló lehetőségeivel, technikai felszerelésekkel, súlyzókkal, a hazai kvalifikált versenybírók és a rendezéshez önkéntesek delegálásával tudná támogatni.
A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetséghez (FISU) határidőre megküldött írásos pályázat bemutatására a magyarországi majdani szervezők képviseletében 2019. október 8-án 3 tagú delegáció utazott Lausannébe a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség székhelyére Kovács György, a Magyar Egyetemi Sportszövetség főtitkár-helyettese, Juhász Péter, az NKE Sportiroda vezetője és Dr. Muhoray Árpád, az NKE óraadó egyetemi docense, az Egyetem Sportegyesülete és egyben a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökének képviselője részvételével.
A magyar küldöttek beszámoltak a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség munkájáról, a magyar egyetemisták, főiskolások egyetemi világbajnokságokon eddig szerzett érmeiről, a Budapesten megrendezendő 2022-évi Egyetemi Súlyemelő Világbajnokság szervezésének feladatairól, tervezett költségvetéséről, támogatóiról, bevonható partnereiről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által magas színvonalon nyújtható verseny, szállás, étkeztetés és kulturális-szabadidő lehetőségeiről, a magyar súlyemelés helyzetéről, az Egyetemünkön megalakítandó súlyemelő szakosztályról.  Számot adtak a küldöttek a majdani világbajnokság várható kedvező hatásáról a korábban kiemelkedő nemzetközi sikereket elért hazai súlyemelés, de egyben az egyetemi diáksport, benne elsődlegesen az NKE sport színvonalának, népszerűségének, sportolói létszámának további emelésére.
Budapest és az NKE jó hírnevének öregbítése mellett egy eredményesen megszervezett egyetemi világbajnokság az elnyerhető tapasztalatok által lehetővé tenné más rangos nemzetközi súlyemelő versenyek, sőt távlatokban Universiadé megszervezését is fővárosunkban, alapozva az NKE sport létesítményeire.
A két év múlva esedékes majdani súlyemelő világbajnokság pályázatának benyújtását a „Budapest 2019 Európa Sportfővárosa” gondolat is inspirálta, illetve az a cél, hogy az egyetemi ifjúság sportolásba történő még aktívabb bevonásával minél inkább sportoló nemzetté váljunk.
A FISU szélhelyén Lausannéban eredményesen bemutatott prezentációt a Marian Dymalski FISU alelnök, Paulo Ferreira FISU főigazgató és Fernandó Perente FISU VB tag alkotta magas szintű bizottság kiemelkedő színvonalúnak minősítette, köszönettel elfogadta, egyben tájékoztattak arról, hogy a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség hivatalos döntését a magyar kandidatúráról, annak reményeink szerinti elfogadásáról 2019. december 2-ai ülésén fogja meghozni.

Dr. Muhoray Árpád