SÚLYEMELÉS: U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, PRISTINA

Csakugyan páratlan siker

2017. október 2. hétfő

Még soha nem fordult elő a súlyemelő-utánpótlás világversenyein, hogy a magyar fiatalok egyszerre hat érmet nyerjenek, amelynek a fele ráadásul arany. Dobos Imre, a szövetség elnöke azt is elmondta honlapunknak, hogy a két érmesünk mostantól a felkészülést segítő anyagi támogatásban is részesül.

Jancsó Kornél • Minden idők legjobb korosztályos Európa-bajnokságát tudhatja maga mögött az elmúlt héttel a magyar súlyemelés: korábban soha nem fordult még elő ugyanis, hogy a tinédzsereink hat érmet, benne három aranyat nyerjenek egyetlen kontinensviadalon.

Márpedig most, az U15-ös és U17-es Eb-n, Pristinában ez történt.

Terebesi Adrián háromszor is felállhatott az Eb-dobogó legmagasabb fokára  •  Fotó: Ózdi SFC

A koszovói sikernapok legfőbb letéteményese Terebesi Adrián, a 15 éves ózdi legény volt, aki a serdülők 77 kilogrammos kategóriájában korosztályos országos csúcsokat elérve, nagy fölénnyel utasította összes vetélytársát maga mögé. Fekete József neveltje ötéves közös munka csúcseredményét produkálta a három Európa-bajnoki címmel, s ha nem szed össze verseny közben kisebb húzódást, lökésben alighanem a súlycsoport kontinensrekordját is megdöntötte volna.

A szombathelyi Haladás VSE 16 esztendős emelője, Boros Viktória három harmadik hellyel jeleskedett az ifjúságiak mezőnyében, a +75 kg-ban. Az olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet tanítványa egyéni csúcsokat javítva hat jó gyakorlattal gyűjtötte be mindhárom bronzot, ami azért is komoly előrelépés, mert U15-ösként két fogásnemi bronzérmet már nyert korosztályos Eb-n.

Kettőjükön kívül a 13 fős magyar csapat tagjainak többsége remekül helytállt az együttesen 31 ország 264 emelőjét felvonultató eseményen, ahol egyéni csúcsok, dobogóközeli helyezések jelezték, hogy a magyar súlyemelő-utánpótlásban igenis vannak ígéretes tehetségek. Akiknek a támogatásával, szakmai és anyagi segítésével tartósan elmozdulhat a holtpontról, s érdemi fejlődési pályára állhat a sportág, amelynek a felnőtteredményeit tekintve gazdag múltja és szerényebb jelene után sikeresebb jövője is lehet.

Dobos Imre, a szövetség elnöke bizakodva beszélt a kilátásokról, mondván, a koszovói magyar mérleg jó előjelnek tekinthető a 2020-as tokiói nyári olimpia szemszögéből nézve:
„Van még három évünk, és bízva fiataljaink töretlen fejlődésében, folyamatos előrelépésében, a legjobbak felnőhetnek a csapat biztos pillérei, Nagy Péter és Magát Krisztina mellé, és segíthetnek abban, hogy meglegyen az olimpiai kvalifikáció és a japán fővárosban sikeres legyen a magyar súlyemelés.”

Hozzátette: az erős fiatalemberek összeurópai csúcsviadalán győztes Adrián és a harmadikként záró Veronika nem marad elismerés híján.
„Terebesi már október elsejétől megkapja a Gerevich-ösztöndíjat, amelyre Boros január elsejétől válik szintén jogosulttá, amellett Adrián külön felkészülési juttatásban részesül egyik kiemelt támogatónknak, az MKB Banknak köszönhetően.”

Egyéb korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.