1. március 7. csütörtök

Péntektől péntekig próbálnak szerencsét Las Vegasban, de nem a kaszinóváros nyerő (?) automatáinál, hanem a Westgate Hotelhez tartozó egyik versenyteremben a világ legjobb ifjúsági korú súlyemelői. A vb-szereplők éppenséggel, ha akarnának, sem tudnának próbálkozni a különböző játékgépeken vagy éppen a pókerasztaloknál, mivel Nevada állam törvényei szerint a tinédzserek számára tilos az efféle szórakozás.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu • Nem éppen szokványos színhelyen, merthogy Las Vegas egyik kaszinóhoteljének rendezvénycsarnokában bonyolítják le a 13-17 éves korosztályhoz tartozó súlyemelők idei világbajnokságát. Az ifi vébé pénteken kezdődik és jövő pénteken zárul, s részünkről az 55 kilogrammos lányok vasárnapi vetélkedése igényel megkülönböztetett figyelmet, tudniillik ebben a kategóriában áll rajthoz a világbajnokság egyetlen magyar indulója, Árva Cintia.

                       Árva Cintia  •  Forrás: MOB

A kecskemétiek 16 esztendős üdvöskéje elutazása előtt elmondta, hogy nemrég beteg volt, de nagyjából sikerült utolérnie magát, a tatai edzőtáborban kifejezetten sikeres felkészülésnek volt részese, így derűlátóan várja a Las Vegas-i fellépést.

„A februári Baczakó Péter-emlékversenyen korosztályos országos csúcsokat állítottam fel, jó lenne ezeken most még tovább javítani” – mondta, hozzátéve, hogy nem tudja, mire lehet elég a remélt eredmény, de szeretne a legjobb nyolc között végezni. Bizonytalansági tényező, hogy most mutatkoznak be a nemzetközi szövetség által elfogadott és ez év januárjától érvényes új súlycsoportok, köztük az 53 helyébe lépő 55 kg is. Az is kérdés, hogy mennyire erős ellenfelekkel kell majd megküzdenie, bár a tizenöt versenyzőt soroló előnevezési lista szerint „papíron” heten is az övénél jobb eredményt vallhatnak magukénak. Továbbá az sem lényegtelen szempont, hogy mikorra és milyen mértékben sikerül majd neki az átállás, mivel hogy Las Vegas kilenc órával „mögöttünk” jár…

Árva mestere, Bálint Csaba szerint sem lehet előre látni, hogy hol zárhat Cintia, de – fűzte hozzá – most nem várható el hasonló bravúr, mint amilyennel az októberi, argentínai ifjúsági olimpián kirukkolt, amikor is a negyedik helyet tudta megszerezni az 53 kilósok között. Ezt azzal egészítette ki, hogy tanítványa most erősödik bele az új kategóriába, s ez lesz 55 kilóban az első világversenye.

A Las Vegas-i ifi vb-n amúgy csaknem ötven országból mintegy kétszáz emelő verseng nyolc napon át.

Forrás: Jancsó Kornél utanpotlassport