Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.
A hagyományos Savaria Kupa, amely az idén a X. Tóth Géza-emlékverseny is volt, tizenöt szakosztály reprezentánsait vonzotta Szombathelyre, ahol sok évtizedes hagyománya van e viadalnak, s a vasiak a rendezvénnyel immár tíz esztendeje egyszersmind olimpiai ezüstérmes néhai klasszisuk előtt is tisztelegnek.
Az idei pénzdíjas eseménynek – amelyen hetvenen indultak, köztük a hazai élmezőny java része, és számos fiatal versenyző – a Haladás VSE Rohonci úti sportkomplexuma adott otthont, ahol az életünket változatlanul megkeserítő-megnehezítő koronavírus-járvány miatt zárt körben, nézők nélkül zajlott az egész napos vetélkedés.
Fekécs Szilárd megint feljebb tornászta országos csúcsait  •  Forrás: bmsextra.hu
A férfiaknál az utánpótlás-korosztály egyik legígéretesebb képviselője, Fekécs Szilárd jeleskedett igazán, de akár úgy is fogalmazhatunk: a Békési TE 17 éves talentuma ott folytatta, ahol három héttel korábban abbahagyta. A február közepi Baczakó Péter-emlékversenyen tudniillik öt új országos ifjúsági csúcsot állított fel, most pedig ezeket a friss „legeket” – a két fogásnemben 123, illetve 155, összetettben pedig 278 kg – javította tovább.
Szakításban a 120-as kezdőfogás után 125-ön rontott, de a sikeres ismétlés már újabb rekordot hozott neki, lökésben pedig 158-as záró gyakorlata kifogott ugyan rajta, a 150-et követő 156 viszont nemcsak fogásnemi, hanem 281 kilós összetett csúcsot is jelentett számára. Balog János tanítványa töretlen fejlődésről tett megint tanúbizonyságot, s kategóriagyőzelme mellett az úgynevezett Robi-pontok – az összetett eredményt a kategória világcsúcsához viszonyító számítás – alapján az abszolút sorrendben, mint legeredményesebb utánpótláskorú, negyedikként végzett három felnőtt versenyző mögött.
A nőknél az áprilisi, moszkvai Európa-bajnokságra nevezettek között is szereplő, 20 éves békéscsabai Mitykó Veronika végzett a teljes ranglista első helyén, aki a 71 kg-os súlycsoportot megnyerve 198 kilóig jutott összetettben úgy, hogy az első fogásnemben csupán két kilóval maradt alatta a 95 kg-os országos felnőttcsúcsnak.
Sikerült viszont a rekordjavítás Mitykó ifjú klubtársának, Garamvölgyi Kasszandrának, aki a serdülők 45 kilós kategóriájában szakításban 47, lökésben 60, összetettben pedig – hat jó gyakorlattal – 107 kilót teljesített. Bökfi János neveltjének mindhárom eredménye korosztályos magyar csúcs.
Megemlítendő még a Haladás egyik legjobbja, az olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet irányításával pallérozódó Boros Viktória, aki a juniorok 81 kilós súlycsoportjában zárt az élen 196 kilós összproduktummal, miközben szakításban alig három kilóval teljesített kevesebbet saját, 93 kilós rekordjánál.
További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Forrás: Jancsó Kornél