Féderer Benjámin: nagypapa nyomdokain

Háromszor is dobogóra állhatott az eredményhirdetéskor a 15 éven aluli súlyemelők olaszországi Európa-bajnokságán Féderer Benjámin, aki szakításban bronz-, lökésben és összetettben pedig ezüstérmet érdemelt ki a 77 kilogrammosok kategóriájában.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu  Három medállal gazdagodott Féderer Benjámin az U15-ös korosztály legkiválóbb súlyemelőinek kontinensbajnokságán, ahol a kazincbarcikai versenyző a szerdai viadalon az első fogásnemben harmadik lett, hogy aztán a másodikban, ennél fogva pedig összetettben is a második helyen fejezze be fellépését Milánóban.

Persze nem volt váratlan a 15. születésnapját februárban ünnepelt magyar legény sikere, hiszen az előzetes nevezések alapján a második legjobb eredménnyel szerepelt a 77 kilósok lajstromában. Csakhogy egy dolog a jó esély, ám azzal való élni is tudni kell.

Féderer Benjámin három Európa-bajnoki érmet nyert

Féderer Benjámin három Európa-bajnoki érmet nyert

Féderer nem riadt vissza a nagy lehetőségtől, s a tavalyi korosztályos Eb-hetedik hely után most már csupán egyetlen vetélytársat engedett maga elé. Azt az örmény fiút, aki egy kategóriával lejjebbről, a 69 kilóból ruccant fel a 77-be, s erejére jellemző, hogy ott is győzni tudott.

Grigorjan szakításban valósággal ellépett a mezőnytől, 117 kilóig meg sem állva, míg Féderer és az ugyanazt a súlyt előbb teljesítő török Kurnaz egyformán 106 kilóig jutott. Lökésben az örmény elbánt a 141-gyel is, míg Féderer – három jó gyakorlattal – 140-nél állt meg, a fogásnemben és az összetettben is maga mögé utasítva a 139 kilót lökő grúz Aszanidzét. A magyar fiú összesített produktuma 246 kg lett, Aszanidzéé 242, míg az örmény Európa-bajnok 258 kilogrammal diadalmaskodott.

„Nem az egyéni csúcs, a 250 kiló megjavítása volt a cél, hanem hogy érmet, érmeket szerezzünk. Ennek megfelelően versenyeztünk, a taktikára odafigyelve. Így sikerült is mindenkit megelőzni, kivéve az örményt. Örülünk az Európa-bajnoki érmeknek, különösen az összetett ezüstnek” –  nyilatkozta honlapunknak a helyszínről az egykori nagyszerű versenyzőből lett edző, Pátrovics Géza, aki nem egyszerűen mestere Féderer Benjáminnak, hanem – a nagypapája is.

„Érzelmileg megviseli az embert az ilyen helyzet, és mit tagadjam, roppant büszke vagyok az unokámra, hogy elbírta a lelki terheket is. Kijelenthetem: maximálisan elégedett vagyok vele” – így az egykori Európa-bajnoki negyedik helyezett Pátrovics Géza, akit okkal tehet boldoggá, hogy legkedvesebb tanítványa máris „lepipálta” őt.

forrás: Jancsó Kornél utanpotlassport.hu