szerző
HVG360
megjelent
2020.06.06. 10:00
Aján Tamás megbukott, ám hálózata és a szelleme tovább él. A gyanú mindenesetre sikkasztásról, korrupcióról és pénzmosásról szól, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a vezető német konzervatív lap.
Aján Tamás 44 év alatt olyan önkényuralmat valósított meg a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél, hogy a 30 megkeresett vezető tisztségviselő közül csupán 7-en voltak hajlandók együttműködni a felmerült visszaélések miatt eljáró vizsgáló bizottsággal.
A rémuralom eszköze kizárólag a pénz volt. Úgy tudni, hogy a 81 éves elnök maga is rengetegszer teli aktatáskával közlekedett, ám amikor a felkért szakértők kinyitották a szervezet budapesti páncélszekrényét, abban egy fityinget sem találtak. Pedig csupán az utóbbi 10 évben csaknem 28 millió dollárt folyt át készpénzben a szövetségen. Részben a nemzeti tagszervezetek által befizetett doppingbüntetésekből, szponzori támogatásokból, engedélyek után.
A botrányt még januárban az ARD német közszolgálati televízió indította útjára. Szerepelt benne legalább 40 eltussolt ajzószer-ügy, manipulált választások, kegyencrendszer, megfélemlítés, tehát, hogy Aján kénye kedve szerint jutalmazott, illetve büntetett. A nyomozás azután vaskézzel irányított rezsimet tárt fel. Az üzleti ügyeket csakis az elnök látta át teljes mértékben. Az elnökség tagjai nem kaptak betekintést, de még a pénztárnok sem. A főtitkár viszont mind a mai napig a főnök veje, Ádámfi Attila.