1. december 30. vasárnap
A magyar súlyemelés hátországának 2018-as történéseit szemlélve az áprilisi diákolimpiai finálé, majd a későbbi korosztályos versenyek javarésze is azt igazolta: az utánpótlást illetően folytatódik az előrelépés a sportágban.
Jancsó Kornél • – utanpotlassport.hu • Az utánpótlás egyik legjelentősebb hazai seregszemléjén, az ifjú súlyemelők tavaszi diákolimpiai döntőjében csaknem százhetvenen indultak a különböző korosztályokban, s értek el többen is figyelemre méltó eredményeket, visszajelzéseként annak, hogy nem álltak le a pozitív folyamatok a sportágban. A Baranya megyei Vajszlón az utóbbi idők legnagyobb létszámú eseményét rendezték meg, ráadásul a mennyiség mellett a minőség is jelen volt, az áprilisi viadalt a szövetség irányítói okkal minősíthették reménykeltőnek. A diákolimpián bizonyítók közelebb jutottak Argentínához is, hiszen a legjobbak bekerültek az őszi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpia lehetséges magyar indulóinak bő keretébe.

Árva Cintia dobogóközelben végzett az ifi olimpián  •  Forrás: hiros.hu

Dél-Amerikába végül ketten juthattak el, de mielőtt rátérnénk az esztendő októberi csúcsversenyére, fussunk végig az addigi fontosabb megméretéseken, így elsőként kukkantsunk bele a juniorkorú súlyemelők, vagyis a húsz éven aluliak üzbegisztáni világbajnokságába. Ahol Mitykó Veronika 13. lett a 75 kilogrammos kategória legkönnyebbjeként, s egyik legfiatalabbjaként is, hiszen két héttel a 18. születésnapja előtt versenyzett Taskentben. Összetettben három kilóval elmaradt ugyan egyéni csúcsától, lökésben viszont megjavította addigi legjobbját, ennél fogva alapvetően helyt állt a vb-n. Akárcsak a további két – egyformán ólomsúlyú – fellépőnk, a 20 éves Gyürüs Barbara és a 18 esztendős Holló Szilárd. Előbbi – utolsó junior-vébéjén – a 10., utóbbi pedig, lökésben és összetettben is remek egyéni csúccsal kirukkolva, a 11. pozícióban zárt a roppant erős mezőnyben.
Ugyancsak júliusban rendezték meg az U15-ös és U17-es korosztályok olaszországi Európa-bajnokságát, amelyen együttesen tizenkilenc magyar leány és fiú indult. Közülük is kimagaslott szereplésével a 15 éves Féderer Benjámin, aki a tavalyi korosztályos Eb-hetedik hely után most háromszor is dobogóra állhatott az eredményhirdetéskor, mivel szakításban bronz-, lökésben és összetettben pedig ezüstérmet érdemelt ki a 77 kilogrammosok kategóriájában. „Örülünk az Európa-bajnoki érmeknek, különösen az összetett ezüstnek” – nyilatkozta honlapunknak az egykori nagyszerű versenyzőből lett edző, Pátrovics Géza, aki nem egyszerűen mestere Benjáminnak, hanem – a nagypapája is. Mondhatjuk: parádésan jól indult a sportos családi vállalkozás. De dicséret jár a két ezüstéremmel gyarapodó Boros Viktóriának is. A 17 éves emelő, aki az olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet tanítványa, a plusz 75 kilósok versenyében lett második lökésben és összetettben, ráadásul hatékony „hajrájának” köszönhetően meglett a kvóta is. U17-es lányválogatottunk tudniillik negyedikként végzett a csapatok sorrendjében, így egy magyarnak helyet biztosított az ifi olimpián.
Buenos Aires-i indulónk végül nem Boros lett, hanem az itáliai Eb-n az 53 kg-os kategóriában hat új korosztályos országos csúccsal összetettben hatodik, 16 éves Árva Cintia. Utóbb ugyanis a hazai szakvezetés, egészen pontosan a Magyar Súlyemelő Szövetség edzőbizottsága úgy ítélte meg, Árvának jobb az esélye az előkelőbb helyezésre súlycsoportjában, mint Borosnak ólomsúlyban.
Szeptemberben aztán kiderült, hogy Árva Cintia mellett – noha fiúcsapatunk nem szerzett kvótát – egyéni elbírálás és meghívás nyomán ott lehet az ifjúsági olimpián Orsós Richárd is. Az októberi ötkarikás tini csúcstalálkozón aztán volt miért örülni: Árva lökésben és összetettben felállított korosztályos országos csúcsokkal negyedik lett (a még nagyobb bravúrhoz, a bronzéremhez öt kiló hiányzott), míg a 17 éves Orsós teljesítménye a tisztes helytálláshoz, a 10. helyhez volt elég a 62 kilogrammosok kategóriájában. A két fiatal indulásával egyszersmind nagyszerű hagyomány folytatódott Buenos Airesben. A magyar súlyemelés tudniillik eddig valamennyi nyári olimpián és ifjúsági olimpián jelen volt, s a sorozat ezúttal sem szakadt meg.
Október második felében, az esztendő utolsó korosztályos súlyemelő Európa-bajnokságának adott a lengyelországi Zamosc, ahol a juniorok, illetve az U23-asok viaskodtak egymással és a tárcsákkal nyolc napon keresztül.  Hét fiatalunk kelt versenyre a kontinens legjobbjaival, s bár érem közelébe ezúttal egyikük sem jutott, összetettben négyen is pontszerzőként fejezték be szereplésüket kategóriájukban. Az élre kívánkozik Mitykó Veronika teljesítménye, aki a 75 kg-ban végzett hatodikként hat kifogástalanul jó gyakorlattal, egyéni rekordokat elérve. Szintén a hatodik pozícióban végzett Gyürüs Barbara a plusz 90 kilósok között, Boros Viktória a 90 kg-ban, illetve az U23-asoknál a 85 kilogrammban indult, 21 esztendős Kmegy Máté.