Világverseny szereplőiként a 15 és 17 esztendős súlyemelők, az ismert korcsoport-megjelöléssel az U15-ösök és az U17-esek zárják a sportág 2019-es szezonját. Méghozzá az izraeli Eilatban most szombattól jövő szombatig zajló korosztályos Európa-bajnoksággal, amelyen jelentős kontingens, tizenegy ifjú alkotta magyar válogatott vesz részt, és ahol az éremszerzés sem kizárt.
Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu •
Nem túl gyakori a súlyemelésben, hogy év végén rendezzenek akár világ-, akár kontinentális bajnokságot bármelyik korcsoportban is, 2019 azonban a kivételek számát gyarapítja azzal, hogy decemberben kerül sor a serdülők és ifjúságiak Eb-jére. A vendéglátó Izrael, jelesül Eilat városa azonban beugróként vállalta magára e kései időpontban a korosztályos Európa-bajnokságot, miután pár hónapja az „eredeti” házigazda, Moldova lemondta a rendezést.
Fekécs Szilárd a legfőbb éremvárományos a csapatból  •  Forrás: bekesmatrix.hu

A viadal ugyanakkor egyedi lehetőséget kínál a 13–15, illetve a 16–17 esztendős „eurotiniknek”, hogy a sajátos évbúcsúztatón jó szerepléssel tegyék emlékezetessé 2019-et. A 28 országot reprezentáló U15-ben a lányok meglepetésre többen vannak, mint a fiúk, előbbieknél 119 versenyzőt neveztek, míg utóbbiaknál 115-öt. Az U17-nél 37 nemzet képviseletében 109 lány és 155 fiú verseng.
Persze nyilvánvaló, hogy – mérhető sportágról lévén szó – a legerősebbek és legjobb technikájúak érhetnek révbe súlycsoportjukban. Mindkét nemnél és mindkét korcsoportban egyformán tíz-tíz kategóriában vetélkednek az ifjak, soraikban a mieinkkel. A hazai szakvezetés tizenegy tehetségnek szavazott bizalmat, s a nevezési listákat, a regisztrált eredményeket tekintve jó esély kínálkozik dobogós helyezés kiharcolására nemcsak a két fogásnemben, hanem összetettben is. A szakmai vezetés véleményét tolmácsoló Dobos Imre szövetségi elnök így fogalmazott: „Terhet nem akarunk a gyerekekre rakni, de érmet várunk.”
Hogy kinek a birtokába kerülhet medál a mieink közül? E sorok írója sem kíván külön koloncot pakolni az érintettek nyakába, de például Fekécs Szilárd ott lehet az eredményhirdetéskor a díszemelvényen, az érmesek között. A Békési TE 15 évese a 73 kilósok nevezési rangsorában harmadik, igaz, a „papírformát” valóra is kell tudni váltani. Ám miért ne váltaná a serdülő korosztály egyik legjobbja? Kellemes meglepetéssel rukkolhat elő az 55 kilogrammos kecskeméti Árva Cintia és a 81 kg-ban érdekelt kazincbarcikai Féderer Benjámin is, de mellettük még mások is beférhetnek az első hatba kategóriájukban.
A MAGYAR CSAPAT
Fiúk
U15: 67 kg: Újvári Lajos (Testvériség SE), 73 kg: Fekécs Szilárd (Békési TE)
U17: 73 kg: Fenyő Dániel (Tamási Koppány SE) , 81 kg: Féderer Benjámin (Kazincbarcikai VSE), 109 kg: Lucz Levente (Oroszlány VSEE)
Lányok
U15: 64 kg: Szalai Lili (Oroszlány VSEE), 71 kg: Balázs Réka (Vállalkozók SE), +81 kg: Mikhel Eszter (Oroszlány VSEE) és Papp Cintia (Szolnoki MÁV SE)
U17: 55 kg: Árva Cintia (Kecskeméti TE), 76 kg: Magát Csilla (Testvériség SE)
További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.
    Jancsó Kornél