Már az Egyesült Államokban is nyomoznak a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség volt elnöke, Aján Tamás ügyében. A jelentések floridai családi nyaralóról, amerikai társadalombiztosítási számról, Coloradóban vezetett bankszámláról tesznek említést. Közben a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is aggodalmát fejezte ki egy, november 12-én megjelent Play the Game portál online anyaga miatt. Ebben az olvasható, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) korábbi elnöke, Aján Tamás közbeavatkozásával késleltette az azerbajdzsáni sportolók doppingügyéről szóló jelentés eredményeinek megjelentetését még 2013-ban.
Mielőtt rátérnénk arra, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség milyen következtetéseket vont le, érdemes megnézni a bevezetőben már említett Play the Game oldal anyagát.
Ebben a cikkben egészen döbbenetes állításokat fogalmaznak meg Aján Tamással szemben.
Fény derül arra, hogy az amerikai hatóságok vizsgálat alá vonták az IWF-ben tapasztalható korrupciót és a doppingesetekkel szembeni csalást.Kiderül, hogy az IWF sportolói bizottsága eddig már 13 ezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöksége is távozzon a bukott Ajánt követve. Erre azonban eddig nem került sor.Erről az az amerikai Ursula Papandrea is beszélt,aki az Aján távozását követő időszakban ideiglenes elnökként vezette az IWF-et. De már nem vezeti, mert az IWF elnöksége egy online ülés keretében elmozdította őt. (A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség jelenlegi ideiglenes elnöke egy brit orvos, Michael Irani.)
A cikkben olvashatunk az azeri súlyemelők doppingesetének eltitkolásáról, illetve a bejelentések késleltetéséről. Azerbajdzsánban 2013-ban 23 súlyemelőt értek doppingoláson. Azonban őket nem függesztették fel azonnal, tovább versenyezhettek. Egészen elképesztő, hogy az IWF ebben az ügyben csak 2017-ben, azaz négy évvel később lépett, amikor felfüggesztette az azeri súlyemelők versenyzési jogát. Erre a lépésre egészen pontosan 2017. szeptember 30-án került sor.
A Play the Game cikke azt is megemlíti, hogy Aján Tamás ellen több országban – köztük Magyarországon is – folynak vizsgálatok. Erről a Magyar Nemzet 2020. júniusában számolt be. Most az is napvilágot látott, hogy a nyomozók hozzáférést kaptak a különböző bankszámlákhoz.A jelentés megemlíti, hogy Aján Tamás rendszeresen üdült egy floridai nyaralóban lévő luxusingatlanban. De azt is leírják, hogy a magyar sportvezetőnek az Egyesült Államokban is volt társadalombiztosítási száma. Ez azért fontos, mert enélkül az USA-ban senki sem nyithat bankszámlát.Az FBI most az után is nyomoz, hogy hová tűnt el a pénz, amelyet Aján Tamás 2015-ben a Houstonban rendezett súlyemelő-világbajnokságon gyűjtött be? Kérdésként merült fel, hogyan kerül Colorado Springsbe az IWF egyik bankszámlája?
Ugyanakkor nem csak az Egyesült Államokban, hanem Svájcban is vizsgálódnak a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség ügyeivel kapcsolatban. Vaud kanton ügyészsége kijelentette, hogy az IWF-ben tapasztalható összes jogsértést vizsgálják.Kiderült, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Etikai Bizottsága már 2011-ben jelentést készített az IWF könyveléseivel és az eltűnt pénzekkel kapcsolatban.A cikk szerint a NOB-nak már ekkor be kellett volna avatkoznia az ügybe, de ez valamiért nem történt meg. 2020. november 11-én tartott sajtótájékoztatóján Thomas Bach, a NOB elnöke kétkedéssel fogadta az IWF reformokra való törekvését. Bach szerint sok-sok nyitott kérdés maradt hátra. A NOB minden lehetőséget mérlegel, beleértve a súlyemelés kizárását az olimpiai játékokról.Bár épp a NOB elnöke volt az, aki a minap azt nyilatkozta, hogy a kizárásról csak a 2021-es tokiói olimpia után döntenek.
Ezek az internetes portál által tett állítások egyébként hasonlóak azokhoz, mint amelyeket Richard H. McLaren tett közzé a 2020. június 4-i jelentésében az IWF vezérkarának a megbízásából (azóta McLaren-jelentésként vált híressé az anyag).
A WADA, vagyis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke, Witold Banka azt mondta a legfrissebb bizonyítékok kapcsán, hogy:Ezek a legutóbbi állítások a korábbi IWF-elnök bűntettei kapcsán dühítőek. A WADA Független Ügynöksége szerint, amely elsőként indítványozta a vizsgálatot, és mint ahogy az McLaren professzor anyagában is benne van, a súlyemelésben a doppingolás gyakorlatát segítették, toleránsan kezelték és sokáig eltitkolták.
Egyértelmű, hogy ez a WADA számára elfogadhatatlan és mindenki más számára is, aki a világon a tiszta sportért dolgozik. A WADA továbbra is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a sportolók a súlyemelésben biztonságos és egészséges környezetben versenyezhessenek.”
A WADA egyébként még augusztus 6-án az ügyben érdeklődött az IWF-nél, hogy milyen lépéseket terveznek tenni Aján Tamás ellen, a McLaren-jelentés után. Aztán október végén a WADA ismét írt a további eredményeket követően az IWF-nek.A WADA most pedig arra kéri az IWF-et, hogy a novemberi fejleményeket is vegye majd figyelembe a saját vizsgálatánál Aján Tamás ügyében.
Az ügynek – minden bizonnyal – folytatása következik.

Forrás: origo.hu