Súlyemelő Eb – Jung Beáta az első magyar fellépő – ELŐZETES
    Budapest, 2022. május 30., hétfő  (MTI) – Az ötfős magyar csapatból elsőként a kedden szereplő Jung Beáta versenyez a súlyemelők tiranai Európa-bajnokságán, amely kereken a 100. a sportág kontinentális viadalainak történetében.
    A centenáriumi Eb-n a Kecskeméti TE emelője a 64 kilósok mezőnyében indul, a megszokottnál eggyel alacsonyabb kategóriában, s ez kínál neki esélyeket a jó helyezésre, elsősorban jobbik fogásnemében, szakításban, amelyben 2017-ben, az U23-asok Európa-bajnokságán aranyérmet szerzett 69 kilóban. Az az Eb is Albániában volt, igaz, nem a fővárosban, hanem Durresben.
    „Bea régi, rutinos versenyző, kisebb súlycsoportban is tudja azt, amit feljebb, ami külön sanszot kínál számára” – mondta el az MTI érdeklődésére Dobos Imre, a hazai sportági szövetség elnöke, aki kiemelte, hogy mind az öt magyar kategóriája A csoportjában lép dobogóra, vagyis a legjobbak között versenyez.
    „Ez nagy dolog, minden várakozást felülmúl, hiszen közel háromszáz emelő indul egy híján negyven országból Tiranában. Persze az A csoportos rajt nem jelenti azt, hogy dőlni fognak hozzánk az érmek, de mi már elégedettek leszünk azzal is, ha a mieink a legjobb teljesítményüket nyújtják” – mondta az elnök.
    A 28 éves Jung mellett a 21 esztendős békéscsabai Mitykó Veronika okozhat kiugróan kellemes meglepetést a 76 kilogrammban. Ő is szakításban végezhet dobogó közelben, ha a legjobbját jelentő 98 kilót, vagy még annál is többet teljesít.
    A tisztes helytállás feladata várja a szombathelyi Haladás két emelőjét, az utánpótlásban már több nagy sikert elért, tavaly junior Európa-bajnok húszéves Boros Viktóriát (87 kg) és a 23 esztendős Gyürüs Barbarát (plusz 87 kg), valamint az egyetlen magyar férfi indulót, a 36 éves szegedi Nagy Pétert, aki a tavaly nyári tokiói olimpián hetedikként végzett az ólomsúlyúak között.
    Az ünnepi sorszám dacára a nemzetközi médiaérdeklődés felettébb csekély az Eb iránt, példának okáért hosszú esztendők óta először nem közvetít a versenyről az Eurosport, és a hírügynökségek sem foglalkoznak az albániai eseménnyel.
    A magyar indulók és menetrendjük:
64 kg: Jung Beáta – kedd, 17.00
76 kg: Mitykó Veronika – csütörtök, 20.00
87 kg: Boros Viktória – szombat, 20.00
plusz 87 kg: Gyürüs Barbara –  vasárnap, 13.00
plusz 109  kg: Nagy Péter – vasárnap, 16.00
forrás: Jancsó Kornél