2020/10/22 18:39
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtöki bejelentése szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél (IWF) végzett hároméves nyomozás során bizonyítékokat találtak doppingminták hamisítására, valamint arra, hogy „hasonmások” helyettesítettek sportolókat a mintavételek során.
A WADA közölte: hat ország 18 súlyemelőjét gyanúsítja azzal, hogy hamis doppingmintát szolgáltatott, és a mintavételi folyamatban „hasonmások” személyesítették meg őket.
A WADA 2017-ben, több különböző tárgyú vizsgálatot indított, ezek során többek között a vizeletminták kicserélésének ügyében kezdtek nyomozásba, valamint igyekeztek utánajárni azoknak a vádaknak, melyek szerint egy magas rangú IWF-tisztviselő pénzt kapott azért, hogy elintézze, ne ellenőrizzék az orosz sportolókat. Egy harmadik WADA-vizsgálat azért indult, mert állítólag a romániai súlyemelésben szervezett doppingolás folyt, valamint az ebben érintettek védelmet kaptak ellenszolgáltatásért cserébe.
„A WADA megdöbbent a vizsgálatok eredményein, mert ebből az látszik, hogy a tiszta sportolóknak túl hosszú ideig kellett megküzdeniük a sportágukban jelen lévő doppingkultúrával” – jelentette ki Witold Banka, a WADA elnöke.
Az IWF egyelőre nem kommentálta a WADA bejelentéseit.
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben zajló válság az idei év elején kezdődött, amikor az ARD német televízió korrupciós vádakat fogalmazott meg egy riportban Aján Tamás akkori elnökkel kapcsolatban. A magyar sportdiplomata áprilisban lemondott posztjáról, de e hét kedden már a harmadik tag lépett ki a szervezet elnökségéből.
  Forrás: eurosport.hosszabbitas.hu