A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) pozitív példáján keresztül arra ösztönzi a nemzetközi szövetségeket, hogy vonják meg a doppingbotrányba keveredett országoktól az olimpiai kvótákat, melyekkel a 2020-as tokiói nyári olimpiára kvalifikálhatnának. Dobos Imre, a hazai szövetség első embere támogatja a szigorításokat, Kulcsár Krisztián MOB-elnök pedig gratulál a magyar sportvezető által irányított nemzetközi szövetség elismeréséhez.
Thomas Bach, a NOB elnöke a szervezet és a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetségének (ASOIF) közös bangkoki ülésén emelte ki pozitív példaként a dr. Aján Tamás által elnökölt IWF-et, ami a múlt hónapban új szabályokat vezetett be a doppingbotrányok megfékezésére. Az új szabályok értelmében legalább 16 ország tokiói indulása van veszélyben – írja cikkében az insidethegames.biz portál.
Eddig országuknak szereztek kvótát a következő olimpiára, a 2020-as tokióira viszont már egyénileg kvalifikálhatnak a súlyemelők a sportág nemzetközi szövetségének döntése értelmében. Az IWF honlapján közzétett dokumentum szerint a doppingolás további visszaszorítása és a tisztán versenyzők még fokozottabb védelme érdekében határozott így a dr. Aján Tamás vezette szövetség elnöksége. A doppingszigor erősítését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság írta elő az IWF-nek.
Thomas Bach kiemelte, hogy a kollektív szankciók bevezetése a többi nemzetközi szövetséggel közösen segítene a doppingolás visszaszorításában, különösen az Oroszországban kirobbant botrány után. Emellett szorgalmazta a nemzetközi szövetségnél, hogy visszamenőlegesen vizsgáljanak ki minden egyedi esetet az orosz sportolókkal kapcsolatban, és hozzák meg a szükséges szankciókat.
„Páran Önök közül épp az intézkedések és szankciók formáin gondolkoznak” – mondta Bach a 33 olimpiai sportág képviselői előtt. „Ebben az esetben szeretném felhívni a figyelmüket az IWF által alkalmazott módszerre, ahol lecsökkentették vagy elvették az olimpiai és világbajnoki kvótákat azoktól az országoktól, akik többször is megsértették a doppingszabályokat, és ahol szükség van az antidopping-rendszer fejlesztésére. A NOB végrehajtó bizottsága elfogadta, és támogatja ezt a módszert, ami mindannyiunk számára megoldást jelenthet” – idézi a sportdiplomatát a honlap.
„Ez a szabályozás, amennyire csak lehetséges, tiszteletben tartja az egyéni igazságszolgáltatást, de emellett tisztán megfogalmazza a szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok felelősségét is. Most Önökön a sor, hogy gondolkozzanak, és meghozzák az Önöknek megfelelő döntést. Remélem, hogy amikor a tokiói olimpia előtt elvégezzük a szükséges doppingellenőrzéseket, az eredmények legalább olyan kielégítőek lesznek, mint Phjongcshang előtt, és elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk azért, hogy megállítsuk a csalásokat az olimpia előtt” – zárta gondolatait a német sportvezető.
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elismerően beszélt az IWF magyar elnökéről és a szövetség szakembereiről, akik kidolgozták a szigorú szankciókat. „Dr. Aján Tamás elismert tagja a nemzetközi olimpiai mozgalomnak, magyar sportdiplomata, akivel szoros és nagyon jó az együttműködésünk. Tagja a MOB elnökségének, elnöke a Magyar Olimpiai Akadémiának. A nemzetközi szervezet főigazgatója pedig Ádámfi Attila, aki a MOB Nemzetközi Kapcsolatok és Sportdiplomáciai Bizottságát is segíti munkájával. Thomas Bach NOB-elnök az általuk vezetett szövetség munkáját illette elismeréssel, amihez mindenképp gratulálok” – mondta a MOB elnöke.
A Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke az olimpia.hu megkeresésére azt mondta, maximálisan egyetértenek az IWF döntéseivel. „Támogatjuk a nemzetközi szövetség határozatait, ezt a magyar szövetség álláspontjában is megfogalmazta. Korábban sok bírálat érte a magyar súlyemelőket, de meg lehet nézni az elmúlt évek nemzetközi eredményeit, a szigorítások óta jönnek fel a magyar sportolók. Az is elgondolkodtató, hogy a külföldi sztárversenyzők rendre 20-30 kilókkal kevesebbet teljesítenek a 3-4 évvel ezelőtti eredményeikhez képest” – fejtette ki Dobos Imre elnök.
Mint arról beszámoltunk, néhány héttel ezelőtt öt érmet nyertek a magyar sportolók a bukaresti súlyemelő Európa-bajnokságon. Magát Krisztina szakításban aranyat, lökésben és összetettben ezüstérmet szerzett a nők plusz 90 kilogrammos versenyében, Nagy Péter bronzérmes lett szakításban és összetettben is a férfiak plusz 105 kilogrammos viadalában.
 
Bach véleménye azonban sok ország ellenzését válthatja ki a későbbiekben, hiszen korábban többek között Irán és Fehéroroszország is kritizálta az IWF döntését.
A Nemzetközi Sportdöntő Bíróság (CAS) várhatóan április végén hozza nyilvánosságra a 11 orosz sportoló phjongcshangi eltiltásáról szóló dokumentumokat. Ez részletesen összegzi majd a döntések hátterét a szocsi téli olimpián doppingoló sportolókkal kapcsolatban. Több nemzetközi sportszövetség is jelezte, hogy megvárja a döntésről szóló iratokat, és csak utána folytatják le a saját hatáskörük alá eső ügyeket.
A Nemzetközi Dopping-ellenes Ügynökség (WADA) elnöke, Sir Craig Reedie az ASOIF keddi közgyűlésén figyelmeztette a nemzetközi szövetségeket, hogy ha nem tudják sikeresen lefolytatni a vizsgálatokat a doppingügyekkel kapcsolatban, az súlyosan negatív hatással lehet az adott szövetségek nimbuszára. „Amit most látunk az az, hogy a legtöbb nemzetközi szövetség nem tud mit kezdeni az ügyek bonyolultságával. Kezdenünk kell ezzel valamit, mert ha ez így megy tovább, ennek nem csak a sport, de a dopping elleni harc és a szövetségek tekintélye is a kárát fogják látni” – mondta a skót sportvezető.
„Nagyon fontos, hogy a nyári és a téli sportok szövetségei a NOB-bal közösen összefogjanak az ügy megoldásának érdekében. Jelentős előrelépésre van szükség a WADA legközelebbi, májusi üléséig” – ezt már Christophe de Kepper, a NOB általános igazgatója nyilatkozta az üggyel kapcsolatban.
Az ASOIF elnöke, Francesco Ricci Bitti is elismerte, hogy ez egy olyan ügy, amivel foglalkozni kell, és kidolgozni egy lépésenkénti tervet a megoldására.
(MOB-insidethegames.biz, fotó: IWF/IOC, MTI/EPA)
Forrás: mob.hu