A tizenegy fős csapatból Fekécs Szilárd szerepelt a legjobban a súlyemelők izraeli korosztályos Európa-bajnokságán, ahol úgy lett lökésben negyedik, hogy kétszer is Európa-csúcsot állított fel.
Fekécs Szilárd Európa-csúcsokkal lett negyedik  •  Forrás: bekesmatrix.hu
Ritkán fordul elő, hogy még kontinensrekord sem elegendő a győzelemhez, az meg egyenesen a fehér holló kategóriába tartozik, hogy kétszeri csúcsjavítás is kevésnek bizonyul – nemhogy az elsőséghez, de még a bronzéremhez is. Ez utóbbi esett meg Fekécs Szilárddal, a Békési SE ifjú súlyemelőjével, aki a szombaton zárult izraeli korosztályos Eb-n hiába duplázott, vagyis módosította két ízben is az U15-ös, azaz a serdülő Európa-csúcsot a 73 kilogrammos súlycsoportban, végül lemaradt a dobogóról.
A nevezési listán kategóriájában a harmadik helyen szerepelt a 15 esztendős fiatalember az egyéni legjobbjának számító 252 kilós összetett eredménnyel, amellyel idén serdülő létére második tudott lenni az egy korosztállyal idősebbek, a juniorok országos bajnokságán. Nem véletlenül vártunk hát előzetesen mi magunk is medált Szilárdtól Eilatban, ahol azonban kiderült: a papírformát roppant nehéz lesz valóra váltani, annyira erős mezőny jött össze a 73 kilósoknál (is).
Szakításban öten is jobbnak bizonyultak a magyar legénynél, aki az első fogásnemben két kilóval alatta maradt 111 kg-os egyéni legjobbjának. Lökésben kötelező volt hát javítania, s meg is tette a magáét. Előbb 134 kilogrammos nyitó gyakorlatával rögtön Európa-csúcsot produkált, majd amikor rajta kívül még hárman maradtak a riválisok közül versenyben, Fekécs a 138 kiló kilökésével megint feljebb srófolta a kontinensrekordot.
Csakhogy a vetélytársak is elbántak a tovább nehezedő kolonccal, s végül – az Európa-rekordot szó szerint egyre feljebb lökő – olasz, orosz és azeri ellenfele is elébe került. Maradt a negyedik hely, összetettben meg az ötödik pozíció a tavalyi serdülő Európa-bajnokságon negyedikként végző magyar fiúnak.
Honfitársai közül másnak ezúttal nem volt reális esélye az éremszerzésre, de hát ezt a sportág hazai szakvezetése sem várta el tőlük. Azt annál inkább, hogy minél jobban közelítsék meg, s ha lehet, javítsák tovább eddigi legjobb egyéni eredményeiket. Utóbbi reményt többen is valóra váltották a csapatból. Példának okáért összetettben az U15-ösöknél a 67 kilós Újvári Lajos (Testvériség SE) öt kilóval volt többre képes korábbi egyéni csúcsánál, míg az U17-eseknél hárman még ennél is nagyobb ugrást mutattak be: a 73 kg-os Fenyő Dániel (Tamási Koppány SE) tíz (!), a plusz 102 kilós Lucz Levente (Oroszlány VSEE) és a 76 kg-os Magát Csilla (Testvériség SE) egyaránt hat-hat kilogrammal múlta felül élete addigi legjobbját.
Más kérdés, hogy a kiemelkedő javulás sem járt együtt kiemelkedően jó helyezéssel, a már említett bombaerős mezőnynek is „köszönhetően”. Az U15-ben 31 ország 199, az U17-ben 33 ország 226 versenyzője indult. Szóval a konkurencia is alaposan rákészült az idei serdülő és ifjúsági Eb-re.
           Forráűs: Jancsó Kornél utanpotlassport.hu