2024. július 5-7 Split városában került megrendezésre az 58. Alpok-Adria Nemzetközi Súlyemelő Verseny, a Horvát Súlyemelő Szövetség rendezésében.

Az Alpok-Adria Nemzetközi Súlyemelő Kupa 1965-ben lett megalapítva attól a nemes céltól vezérelve, hogy a résztvevők fejlesszék és javítsák saját hazájukban, régiójukban a súlyemelés ismeretét és kultúráját. Résztvevői az olasz Veneto, valamint Friuli-Venezia-Giulia tartományok, az ausztriai Nieder Österreich tartomány, Szlovénia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina. Magyarországot immár évtizedek óta a ZTE súlyemelő csapata képviseli Zalaegerszeg Megyei Jogú Város és a Magyar Súlyemelő Szövetség támogatásával. Egy-egy versenyciklus 7 éves, azon belül mindig más, a soron következő országban, vagy tartományban rendezik a versenyt. Az Alpok-Adria Kupát a 7. év végén nyeri el a hét év átlagában legjobb eredményt elérő csapat. A versenykiírás szerint most az 58. verseny egy újabb hétéves ciklus első versenye volt.

Az A-A Csapatversenyen a résztvevők 8 fős delegációkkal képviseltetik magukat (1 fő csapatvezető, 1 fő nemzetközi versenybíró, 1 fő edző, 1 fő női edző és 1-1 U17-es férfi és női, 1-1 felnőtt férfi és női versenyző). A csapatok a verseny előtti napon pénteken érkeznek, szombaton van a verseny, majd az elutazás vasárnap reggeli után történik, a vendégek költségeit a rendezőnek kell fedezni.

A verseny előtti napon az Alpok-Adria Súlyemelő Kupasorozat elnöke, az olasz Ernesto Zanetti által vezetett munkaértekezleten a csapatok vezető pontosították a nevezettek listáját, súlycsoportjait, a verseny szolgálati személyeit, a következő verseny helyszínét, kiírási feltételeit.

A felsorakozott csapatok és a nagyszámú spliti érdeklődő előtt a versenyt Ernesto Zanetti A-A elnök és Bosko Cavka a Horvát Súlyemelő Szövetség elnöke nyitották meg.

A verseny a nagy versenyzői létszám miatt 2 csoportban, délelőtt 10 órától kezdve az ebédszünet kivételével este 19-ig tartott, folyamatos izgalmat biztosítva csapatoknak, a közönségnek a 32 fokos adriai melegben.   A versenyen zalai színekben a Veresegyházi FSK és a Kecskeméti TE is szerepeltetett vendég versenyzőket.

A csapatversenyben a Sinclair pontok alapján:

Az 58. Alpok Adria Kupa csapatverseny végeredménye Sinclair pontszámítás alapján:

  1. Friuli Venezia Giulia tartomány
  2. Veneto tartomány
  3. Horvátország
  4. ZTE SK Zala
  5. Szlovénia
  6. Nieder Österreich Ausztria
  7. Bosznia-Hercegovina

 Zala I. és Zalai II. csapatának egyéni eredményei:

Nők:

Árva Cintia felnőtt W 55 kg: Sz: 72 kg, L: 96 kg Ö:168 kg   egyben a legeredményesebb felnőtt női versenyző, külön kupával jutalmazva.

Lőrincz Csenge U17 W 59 kg Sz: 53 kg L:65 kg Ö: 118 kg egyben az U17-es női verseny harmadik legjobbja, külön kupával díjazva.

Férfiak:

Varga Csongor felnőtt M 109 kg: Sz: 100 kg L:131 kg Ö: 231 kg egyben a felnőtt férfiak közötti egyéniben a 7. helyezést érte el.

Bakó Szebasztián U17 M 102+ kg: SZ: 112 kg L:140 kg Ö:252 kg egyben korcsoportjában a férfiak között egyéniben a 4. helyezést érte el.

A rangos nemzetközi versenyen való szerepléséért elismerést érdemel a magyar csapat, kiemelten annak felnőtt és U17-es női versenyzői.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen az érmeket, kupákat Ernesto Zanetti A-A elnök és Joze Zalubersek az A-A főtitkára adták át.

A magyar delegáció vezetője Takács Tamás, a ZTE SK elnöke, Dr. Muhoray Árpád a versenybíróság tagja, Bálint Csaba és ifj. Takács Tamás edzők voltak.

Az Alpok-Adria új 7 éves ciklusának következő versenye 2025-ben az olasz Veneto tartományban lesz, a mastersek ezévi őszi eseménye, a mastersek versenye október 18-án az olaszországi Rovignóban kerül megrendezésre.

 

Dr. Muhoray Árpád