2023. június 24-én Zalaegerszegen került megrendezésre az 57. Alpok-Adria Nemzetközi Súlyemelő Verseny, a ZTE Súlyemelő Klub rendezésében.

Az Alpok-Adria Nemzetközi Súlyemelő Kupa 1965-ben lett megalapítva attól a nemes céltól vezérelve, hogy a résztvevők fejlesszék és javítsák saját hazájukban, régiójukban a súlyemelés ismeretét és kultúráját. Résztvevői az olasz Veneto, valamint Friuli-Venezia-Giulia tartományok, az ausztriai Nieder Österreich tartomány, Szlovénia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina. Magyarországot immár évtizedek óta a ZTE súlyemelő csapata képviseli Zalaegerszeg Megyei Jogú Város és a Magyar Súlyemelő Szövetség támogatásával. Egy-egy versenyciklus 7 éves, azon belül mindig más, a soron következő országban, vagy tartományban rendezik a versenyt. Az Alpok-Adria Kupát a 7. év végén nyeri el a hét év átlagában legjobb eredményt elérő csapat.

Az eredeti versenykiírás szerint az A-A Csapatversenyt 2021-ben kellett volna megrendezni hazánkban, de a Covid miatt ez 2 évet csúszott. Fenntar tva a versenyhelyszínek eredeti sorrendjét a ZTE Súlyemelő Klub most következett a 7 éves forduló utolsó, ám összességében az 57. verseny megrendezésére. Az A-A Csapatversenyen a résztvevők 8 fős delegációval képviseltetik magukat (1 fő csapatvezető, 1 fő nemzetközi versenybíró, 1 fő edző, 1 fő női edző és 1-1 U17, junior, senior és női versenyző). A csapatok a verseny előtti napon pénteken érkeznek, szombaton van a verseny, majd az elutazás vasárnap reggeli után történik, a vendégek költségeit a rendezőnek kell fedezni.

A verseny előtti napon megtartott tisztújító kongresszuson az éves és 7 éves beszámolók elfogadása után újabb 7 évre a küldöttek újjáválasztották az Alpok-Adria Súlyemelő Tournament elnökének az olasz Ernesto Zanetti, főtitkárnak a szlovén Joze Zalubersek urakat.

A felsorakozott csapatok és a nagyszámú zalaegerszegi érdeklődő előtt a versenyt Dr. Muhoray Árpád, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja nyitotta meg, köszöntötte a jelenlévőket, átadta Dobos Imre úr, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke jókívánságait. Ernesto Zanetti úr az Alpok-Adria elnöke elismerően szólt a ZTE Súlyemelő Klub áldozatvállalásáról az eredményes szervezés érdekében. Makovecz Tamás képviselő úr a Humánigazgatási Bizottság elnöke  Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere, Balaicz Zoltán úr nevében üdvözölte a külföldi és hazai vendégeket, biztosította a város támogatásáról a súlyemelő sportág művelőit, magát a rangos viadalt, és Ernesto Zanetti elnök úrnak átadta a város ajándékát, aki az A-A hímzett zászlójának adományozásával viszonozta azt.  Az ünnepélyes megnyitón a továbbiakban Muhoray Árpád az MSSZ elnöke képviseletében a súlyemelés zalai megalapítóját Vörös Zoltán urat életpályája elismeréseként 80. születésnapja alkalmából az MSSZ Arany Emlékplakettel tüntette ki. A nyitó ünnepség méltó befejezéseként a Bibrics Táncegyüttes zalai gyermek népitáncosainak nagy sikerű bemutató műsorát tekinthették meg. a jelenlévők.

A verseny a nagy versenyzői létszám miatt 3 csoportban, délelőtt 10 órától kezdve az ebédszünet kivételével este 20.30-ig tartott, folyamatos izgalmat biztosítva csapatoknak, edzőknek, versenyzőknek és a közönségnek. A ZTE SK 2 csapatot is indított, de a rajtlista alapján erősebbnek számító Zala 1 csapat eredménye számított be a hivatalos sorrendiség kialakításába, de jó eredményeket értek el a Zala 2 csapat tagjai is. A verseny alatt egyben nemzetközi versenybírói minősítés is folyt a hivatalos 3 tagú nemzetközi zsűri által. A versenyt végül a magyar válogatottakat is (Mitykó Veronika, Fekécs Szilárd, Fekécs Gergő, Fenyő Dávid), mint vendégjátékosokat magába foglaló Zala1 csapat nyerte fölényesen, de a versenyen kívül induló Zala 2 versenyzői is (Tóth Adrienn, Borsos Borisz, Varga Martin Csongor, Papp Péter) is a negyedik helyre aspirálhattak volna.

Az 57. Alpok Adria Kupa csapatverseny végeredménye Sinclair pontszámítás alapján:

 1. Zala 1 1280,
 2. Szlovénia 1163,
 3. Niederösterreich (osztrák) 1138,
 4. Friuli Venezia Giulia (olasz) 1033,
 5. Veneto (olasz) 1002,
 6. Horvátország 710,
 7. Bosznia-Hercegovina 647.

Versenyen kívül: Zala 2  1041 pont

 

Az Alpok Adria Kupa csapatverseny hétéves ciklusának végeredménye:

 1. Friuli Venezia Giulia 7897,
 2. Veneto 7467,
 3. Niederösterreich 7368,
 4. Szlovénia 7201,
 5. ZTE SK 6534,
 6. Horvátország 6262,
 7. Bosznia-Hercegovina 6057.

 

Zala I. és Zalai II. csapatának egyéni eredményei.

Nők:

78 kg: Mitykó Veronika (Zala I.) 211 kg (98 és 113), egyben a legeredményesebb női versenyző

64 kg: Tóth Adrienn (Zala II.) 163 kg (73 és 90).

U17:

73 kg: Fekécs Gergő (Zala I.) 222 kg (97 és 125), egyben a 2. legjobb U17-es versenyző

73 kg: Borsos Borisz (Zalai II.) 199 kg (88 és 111).

Juniorok:

89 kg: Fekécs Szilárd (Zala I.) 300 kg (130 és 170), egyben a legjobb junior versenyző

89 kg: Varga Martin Csongor (Zala II.) 243 kg (108 és 135).

Férfi felnőtt senior:

81 kg: Fenyő Dániel (Zala I.) 265 kg (120 és 145), egyben a 3. legjobb senior versenyző.

67 kg: Papp Péter (Zala II.) 176 kg (81 és 95).

 

Az ünnepélyes eredményhirdetésen az érmeket, kupákat Ernesto Zanetti A-A elnök és Takács Tamás a ZTE SK elnöke adták át. Ajándékként az MSSZ a verseny minden résztvevőjének egy hímzett sapkával, a ZTE SK pedig egy-egy Alpok-Adria éremmel kedveskedett.

Az IWF szabályainak magas színvonalon megfelelő számítógépes informatikát és szoftvert a verseny lebonyolításához Lendvai Zsolt és Ambrózi Attila biztosították, a szpíker feadatait angol és magyar nyelven Kovács Csaba látta el kiválóan.

A verseny végén Ernesto Zanetti elnök és Joze Zalubersek főtitkár urak elismerésüket és köszönetüket fejezték ki a Magyar Súlyemelő Szövetségnek, a ZTE Súlyemelő Klubnak e jelentős nemzetközi verseny nívós megszervezéséért.

Az Alpok-Adria 7 éves ciklusának utolsó eseménye, a mastersek versenye október 21-én az alsó-ausztriai St. Pöltenben lesz, az új 7 éves ciklus első csapatversenye pedig jövő év június 3-án Horvátországban kerül megrendezésre, a ZTE SK 2028-ban fogja ellátni a házigazda szerepét.

Dr. Muhoray Árpád