Minich Réka
2020/09/26 20:03

Annak ellenére, hogy Aján Tamás árpilisban „önként” távozott a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöki posztjáról a botrányok nem csitulnak körülötte. A legújabb hírek szerint 130 doppingmintát egyszerűen nem vizsgáltak meg, azokat a szövetség budapesti központjának hathatós segítségével rejtették el a WADA munkatársai elől.
A minták között több évesek is vannak, de a legfrissebb 2019-ben lett levéve. A legtöbb azokban az időkben lett „eldugva” amikor a súlyemelés olimpiai státusza is veszélybe került a sok doppingeset miatt. Az, hogy hol tárolták őket, valamint összesen hány hasonló esetről lehet szó összesen nincsenek információk
Korábban Aján Tamás korrupciós botrányba keveredett, az év elején a német ARD csatorna oknyomozó riportjának elkészítése során fény derült arra, hogy nem csak több millió dollárral nem tud elszámolni, de a doppingminták manipulálásárt is pénzt fogadtak el az ellenőrök, illetve a szövetség munkatársai. A McLaren jelentésként elhíresült nyomozás során kiderült, hogy a manipulációk legnagyobb nyertesei az orosz, török és azeri súlyemelők voltak.

Súlyos korrupciós vádakkal illette az ARD német közszolgálati csatorna Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökét. A vádak konkrétan a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól érkező 5,5 millió dollár eltűnéséről szólnak, ami okirat-hamisításra, hűtlen kezelésre és sikkasztásra utal.

Elolvasom a cikket itt: eurosport.hosszabbitas.hu >

Az újabb 130 minta mellett korábban McLaren már 41 eltussolt ügyet és 10 további potenciális manipulációt tárt fel. A jelentés elkészítésekor már tudomást szereztek a most kiderült esetekről is, de akkor még nem kerültek bele a hivatalos dokumentumba, a mostani nyilatkozatok szerint azért, mert a nyomozás rövidsége miatt nem volt idejük minden kétséget kizáró bizonyítékok beszerzésére.
A súlyemelés helyzetét elemző vizsgálat eredményeit hivatalos úton is eljuttaták az IWF részére, valamint a WADA is írásban kért tájékoztatást az IWF-től, hogy milyen intézkedéseket hoztak a további csalások ellen, valamint felszólították őket, hogy a mintákat vizsgálják be. Ez azonban nem lesz minden esetben lehetséges, hiszen a 10 évnél régebbi minták esetén a potenciális vétségek már elévültek, az elkövetők ellen nem lehet semmilyen szakciót alkalmazni. További problámákat okozhat, hogy egyes esetekben nincs név illetve nemzetiség sem feltüntetve.
A szövetség jelnlegi ügyvezető elnöke is megszólalt az ügyben:
„A legfőbb célom, hogy egy olyan szervezetet tudjak kialakítani, ami méltó a sportolóinkhoz, a nemzeti szövetségekhez és, hogy fenn tudjuk tartani az olimpiai státuszunkat. A nyomozás eredményei sokkolóak és nyugtalanítóak is. A jelenlegi szabályrendszerünk elfogadhatatlan, többet nem fordulhatnak elő ilyen esetek. Az, hogy ilyenek megtörténhettek több éves fejlődési lehetőséget vett el a sportágunktól. A McLaren jelentés alapot adhat az IWF számára, hogy végre megreformáljuk a szövetséget. Ez most nem egy lehetőség, hanem kötelezettség”
 A súlyemelés a doppingbotrányok által egyik leginkább érintett sportág, az 1980-as évek óta szinte mindig felmerül a lehetőség, hogy kiveszik az olimpiai porgramból. Bár eddig megúszták, de a jövő évi tokiói játékokon mindössze 196 súlyemelő vehet részt, ami 64-gyel kevesebb, mint Rióban volt 2016-ban.
Aján Tamás hivatalosan áprilisban visszalépett az elnöki poszttól, de korábban már felfüggesztették a nyomozás eredményei miatt. Saját elmondása szerint a kettőnek nem volt köze egymáshoz, korábban is az olimpiai ciklus végéig tervezett, de a halsztás miatt a további évet már nem szerette volna vállalni.

Forrás: eurosport.hosszabbitas.hu