A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) ügyvivő elnöki tisztét ellátó amerikai Ursula Papandrea azt állította, hogy a nemzetközi szövetség elnöke, Aján Tamás a felfüggesztése ellenére jogosulatlan tevékenységet folytatott. Most ennek részletei is kiderültek.
Az amerikai sportvezető a szervezet igazgatónácsának küldött levélben részletezte, hogy a felfüggesztett elnök, Aján Tamás, aki hivatalosan semmilyen formában nem vehetne részt az IWF munkájában, pláne annak irányításában, milyen eszközökkel akadályozza a megbízott vezetőt.
Papandrea, mint írja, ahányszor csak Budapesten járt – a magyar fővárosban van a szervezet központja – minden nap az irodájában találta Ajánt, aki láthatóan továbbra is beosztottjaként kezeli és felügyeli az IWF főtitkárának munkáját, valamint könyvvizsgálókkal is tárgyal, írja az Insidethegames.biz oldal..
Aján továbbra sem hajlandó beavatni Papandreát a szervezet pénzügyeibe, nem vehet részt az ezekről szóló döntésekben sem.
Ennél is súlyosabb vétségnek tűnik, hogy Aján megbízta a főtitkárt, hogy a szervezet svájci bankszámlájáról utaljon át annak Budapesten vezetett számláira, amire szintén nem lenne jogosult.
Aján Tamást nem lesz könnyű elmozdítani az elnöki székbőlFORRÁS: AFP/GOH CHAI HIN

A háttérbe kényszerített magyar sportvezető emellett számos apró trükköt is bevet, hogy megnehezítse a június 19-ig hivatalban lévő megbízott elnök dolgát. Folyamatosan ő vesz részt a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal folytatott konferenciahívásokon, melyeket rendre úgy időzít, hogy Papandrea ne tudjon ott lenni, folyamatosan változtatja a megbeszélések időpontját és helyszínét, szintén azért, hogy az ügyvivő elnök ne lehessen jelen.De arra is volt már példa, hogy Papandrea azért nem tudott hozzájutni egy iroda kulcsához, mert Ajánt félórán át nem lehetett megzavarni egy állítólagos fontos telefonbeszélgetés miatt.

Az ARD még január 5-én bemutatott filmjében azt állította, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a Magyar Antidopping Csoportot (MACS) bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel. Az ARD hírt adott két svájci bankszámláról, amelyre 1992-től 23 millió dollár (csaknem 7 milliárd forint) érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár (mintegy 1,7 milliárd forint) sorsa tisztázatlan. A vádakat Aján és a MACS is visszautasította.Aján Tamás az elnökség év eleji dohai ülésén maga kérte tevékenységének három hónapos felfüggesztését annak érdekében, hogy vizsgálat derítse fel a vádak valóságtartalmát. A magyar sportdiplomata már az ARD által január első hétvégéjén bemutatott dokumentumfilm vetítését követően visszautasította a német tévécsatorna korrupcióról és szervezett doppingolásról szóló vádjait. Hangsúlyozta, hogy a film készítői nem megfelelő és nem megbízható forrásokra hivatkoztak, az állítások pedig hamisak. Hozzátette: biztos abban, hogy a külső szakértők vizsgálata is igazolja majd azt az elkötelezett munkát, melyet az elmúlt 50 évben végzett a súlyemelés fejlesztéséért.Aján Tamás, aki 2000-től tíz éven át volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, 2010 óta pedig tiszteletbeli tag, március 3-án lemondott tiszteletbeli tagságáról, mert – mint mondta – meg akarja menteni az olimpiai mozgalmat a negatív pletykáktól és az ebből fakadó kellemetlenségektől. A március elején tett nyilatkozatában kijelentette:Továbbra is úgy gondolom, hogy a folyamatban lévő független vizsgálat megmutatja az ARD állításainak megalapozatlanságát.

A Richard McLaren nyomozócsoportja által folytatott vizsgálódást március 27-én június 19-i határidővel meghosszabbították.Az ARD filmjét teljes egészében itt lehet megtekinteni:

           Forrás: origo.hu