Sem világra szóló szenzációval, sem látványos felsüléssel nem szolgáltak súlyemelőink a juniorok és az U23-asok Európa-bajnokságán, amelynek a lengyelországi Zamosc adott otthont a mögöttünk hagyott héten.
Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu •Hét magyar próbált szerencsét a két korosztálynak, a húszon innenieknek, illetve a 23 év alattiaknak kiírt lengyelországi súlyemelő Eb-n, ahol érem közelébe ezúttal senki nem jutott, viszont összetettben négyen is pontszerzőként, jelesül a hatodik helyen fejezték be szereplésüket kategóriájukban.
Kmegy Máté volt a magyar csapat egyik legjobbja  •  Forrás: mssz.hu
Kezdjük a juniorokkal, akiknél négy tehetséges emelő révén voltunk érdekeltek, s kijelenthető: többnyire a várakozásnak megfelelő eredményt értek el.
Az élre kívánkozik Mitykó Veronika teljesítménye, aki a 75 kg-ban végzett hatodikként hat kifogástalanul jó gyakorlattal. A Békéscsabai SSzS 18 esztendős kiválósága a tavalyi hasonló kontinensviadalon 173 kilóval lett kilencedik súlycsoportjában, most minden szempontból előbbre lépett. Eleve nagyszerűen szakított, a 79 és a 82 után a 84 kilót is szépen repítette a feje fölé, ami fogásnemi hatodik helyet ért számára, ráadásul élete eddigi legjobbját múlta felül egy kilóval. Lökésben is megdőlt korábbi egyéni csúcsa, amikor a 97-et és 101-et követően a 103 kilogrammal is sikeres fogást mutatott be. Más kérdés, és az Eb-mezőny erejét mutatja, hogy így is be kellett érnie a hetedik hellyel ebben a fogásnemben. A végén Mitykó összetettben szintén egyéni rekordnak örvendhetett, mostantól 187 kg szerepel a neve mellett legjobb eredménye gyanánt.
A hatodik pozícióban végzett mindkét fogásnemben és összetettben is Gyürüs Barbara a plusz 90 kilósok között, egy-egy rontott gyakorlatot bemutatva. A szombathelyi Haladás VSE húszévese összetettben négy kilóval alatta maradt 196 kg-os egyéni csúcsának, viszont ha azt nézzük, hogy az idei felnőtt Európa-bajnokságon 190-nel zárt hetedikként, nem kell elégedetlenkednie, hiszen annál most jobbat produkált.
Vegyes érzései lehetnek klubtársának, a 90 kg-ban szereplő, 17 éves Boros Viktóriának, aki egyéni csúcsát, a 189-et beállította ugyan összetettben, ám amíg nyáron, az U17-es Eb-n a 180 kg ezüstöt ért számára, addig most a 189 is csak a hetedik pozícióhoz volt elegendő. Ennyit számít, hogy a lengyelországi viadalon ő volt a legfiatalabb a több húszévest is felvonultató súlycsoportban.
A juniorkorúak magyar csapatában egyetlen fiúként Holló Szilárd kapott helyet, aki több mint reménykeltően kezdett a plusz 105 kilogrammosok között. A Kazincbarcikai VSE bátor 18 esztendőse tudniillik 145-ön, vagyis az egyéni rekordjának megfelelő súlyon mutatkozott be, hogy aztán 150-re, majd 153-ra srófolja még feljebb a csúcsát, amivel nyolcadik lett a fogásnemi rangsorban. A ragyogó rajtot azonban rémálomszerű folytatás követte: az újfent magasan megválasztott – egyéni csúcsával azonos – kezdősúly megbosszulta magát: a 185 kg háromszor is kifogott rajta, így Holló kiesett, összetett eredmény nélkül maradt.
Az U23-asoknál indult három magyar közül egyedül a 21 esztendős Kmegy Máté nyújtott kiemelkedőt. A Kecskeméti TE 85 kilós emelője hét kilogrammot javítva élete legjobbján összetettben 326 kg-ig jutott, amivel hatodik lett. Szakításban a nyitófogást elrontotta ugyan, de előbb korrigált a 142-n, majd már a 145 sem jelentett neki akadályt. A második fogásnemben is megjavította korábbi rekordját, méghozzá öt kilóval, 181-re emelve egyéni „legjét”. A 145–tel amúgy a hatodik, a 181-gyel pedig ötödik lett az Eb-sorrendben, vagyis dicséretesen helyt állt.
A 23 év alatti hölgyeknél az 58 kilós Tóth Adrienn, a BKV Előre SC versenyzője három nyolcadik (összetettben 140, szakításban 65, lökésben 75 kg-os teljesítménnyel), a 75 kg-os szombathelyi Polgár Mirjam pedig három hatodik helyezést szerzett (183 – 80, 103).
Forrás: Jancsó Kornél utanpotlassport.hu