Hétfőn ünnepli 50. születésnapját az atlantai olimpia súlyemelőversenyének magyar bronzérmese, a háromszoros olimpikon Feri Attila.

Feri Attila Marosvásárhelyen született 1968. szeptember 24-én. Fiatalkorában az erdélyi település klubjában ismerkedett meg a sportággal, majd miután családjával áttelepültek Magyarországra, Nyíregyházán folytatta a sportolást, mestere Glückmann Pál volt; könnyű-, majd váltósúlyban emelte a súlyt.

Három olimpián vett részt. Barcelonában, a román szineket képviselve 12. lett. Atlantában már a Magyar Olimpiai Csapat tagjaként lépett a pódiumra: a könnyűsúlyúak mezőnyében (70 kg) bronzérmes lett (340 kg; szakítás 152,5 kg, lökés 187,5 kg), majd nyolc évvel később Athénban a 7. helyen fejezte be a versenyzést a 77 kg-osok között.

Világbajnokságok alkalmával egy arany- és egy bronzérmet számlál, az Európa-bajnokságok történetében három bronzot jegyez. 1993 és 2001 között nyolcszor nyert magyar bajnokságot.

Érdemei elismeréséül a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesítették.

Feri Attila a 2004-es olimpiát követő rövid szünet után visszatért a sportágba, immár edzőként-sportvezetőként kezdte irányítani a nyíregyházi súlyemelő-szakosztály szakmai munkáját.

(MOB, fotó: MTI/Földi Imre)