Érmekkel érveltek
A magyar korosztályos válogatott tagjaként heten próbálkoztak, s közülük hárman érmet szereztek a juniorkorú és U23-as súlyemelők múlt heti Európa-bajnokságán Bukarestben. Ha úgy tetszik, a legjobbak éremmel erősítették meg az indulásuk mellett szóló érveket, de a dobogóról leszorulók között is akadt kiválóan teljesítő.
Okkal nyilatkozott elégedetten a román fővárosban történtekről az utanpotlassport.hu-nak Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöke, aki úgy fogalmazott: várakozásai megegyeztek az edzőbizottság elképzelésével.
„Tudtam, hogy versenyzőink jó formában vannak, jól felkészültek és érmekre számíthatunk tőlük, ami végül be is jött. Nem mertük elkiabálni, de látszott, hogy többen is felállhatnak a dobogóra a romániai kontinensviadalon.”
Amely – biggyesszük ide, mert lényeges – arany szintű, tehát a legmagasabb kategóriába tartozó olimpiai kvalifikációs vetélkedés volt, s így „segédpontok” szerzésére kínált alkalmat a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra törekvőknek.
„Éppen ezért aki élt és mozgott, mind elindult a bukaresti vébén, a legjobbak is, és így szerepeltek a magyarok egészen jól” – tette hozzá a szövetség első embere.
A biztos „dobogóra jelöltek” egyike volt a szombathelyi Haladásban az olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet irányításával készülő Boros Viktória, „előéletét” tekintve több korosztályos Európa-bajnoki érem tulajdonosa. A 18 éves emelő a 81 kilogrammos kategóriában szakításban végzett másodikként úgy, hogy mindhárom fogása remekül sikerült. A 82 és a 86 után még a 90 kg sem jelentett számára leküzdhetetlen akadályt, így nemcsak az ezüst lett az övé, hanem új egyéni csúcsnak is örülhetett. Lökésben hasonlóképpen magabiztos volt a 103 és a 106 kilóval végzett kísérleténél, egyedül a 110 kiló bizonyult már túl nehéznek, így ebben a fogásnemben és összetettben is negyedikként zárt a szombathelyiek reménysége.
Klubtársa, a szintén Márkus-tanítvány Polgár Mirjam – aki a 23 év alattiaknál és ugyancsak a 81 kg-os súlycsoportban indult – a kellemes meglepetés kategóriába került azzal, hogy papíron nála jobb versenyzőket is meg tudott előzni lökésben. Az első fogásnemben és összetettben be kellett érnie a negyedik hellyel, ezüstérmet ért ugyanakkor az élete legjobbját jelentő 107 kiló kilökése.
A harmadik medáliát a békéscsabai Mitykó Veronika szállította, aki a tavalyi korosztályos Eb hatodik helye után ezúttal egészen parádés versenyzéssel rukkolt elő. Hat kifogástalan gyakorlatot mutatott be a 76 kg-os kategóriában, és szakításban – a 87 és a 91 után a 93 kilóval is elbánva – bronzérmet érdemelt ki. A 19 esztendős kitűnőség neve mellé lökésben 102, 104 és 106 kg került sikeres fogásként, így a hatodik, összetettben pedig a negyedik pozíció lett az övé. Úgy, hogy közben nem kevesebb, mint hat (!) országos juniorcsúcsot állított fel, 191-ről 199 kilogrammra javítva eddigi egyéni legjobbját.
Dobos Imre a trión kívül dicsérte még a 19 éves ólomsúlyú Holló Szilárdot és az 55 kg-ban versenyző, 16 éves Árva Cintiát is, noha mindkettőjüknek be kellett érnie a kilencedik helyezéssel. Amiért azonban mégis kijártak nekik az elismerő szavak: a kazincbarcikai Holló 194 kilóval országos korosztályos rekordot lökött, s lett fogásnemi hatodik az elnök minősítése szerint rettenetesen erős mezőnyben, a kecskeméti Árva pedig – aki többet emelt, mint a tavalyi ifjúsági olimpián, ahol negyedik lett – lökésben 91 kilogrammal beállította saját korosztályos magyar csúcsát.
                       
KÉPALÁÍRÁS     Mester és az ezúttal Eb-ezüstöt szakító tanítvány: Márkus Erzsébet és Boros Viktória
FORRÁS:  SPORTKOMPLEXUM.HALADAS.HU
                               JANCSÓ KORNÉL