Dr. Nagy Péter, az MH Sportszázad szakaszvezetője 175 kilogramm kinyomásával tisztelgett az idén 175 éves Magyar Honvédség előtt. Az olimpikon sportolóval a súlyemelésről, katonai szolgálatáról és a kihívás fontosságról beszélgettünk.

Miért gondoltad, hogy súlyemeléssel teljesíted a kihívást? A csoportos futás lehetőségét miért vetetted el?

Nálunk, súlyemelőknél ez a futás nem megszokott edzési forma és mivel most az Európa-bajnokságra készülök, nem akartam megszakítani a felkészülési folyamatot, nem szerettem volna egy esetleges sérülést megkockáztatni. Testsúlyomnál fogva sem vagyok igazán futóalkat. Többen beszélgettünk a kihívásról és megkérdezték tőlem, mi lenne, ha súlyemeléssel teljesíteném. Nekem ez a súly átlagosnak számít, de szerintem látványos. Arra gondoltam, hogy hátha ezzel másokat is tudok motiválni és talán többen utánam csinálják. Elvégre a katonaélet meghatározó elemei közé tartozik többek között a bajtársiasság és a csapatszellem is.

Említetted, hogy a 175 kilogrammos súly nem nagy erőpróba számodra. Versenyeken mennyit szoktál emelni? A kisebb súly ellenére volt valamilyen nehezítés?

A legjobb lökött súlyom 233 kilogramm volt, most általában 220 kilogramm körül szoktam teljesíteni. Ezért mondhatom azt, hogy a 175 kilogrammos súly bemelegítés számomra. A nehezítést az jelentette, hogy a videó miatt sokat kellett várni a fények beállítására, ezért nem mehettem rá egyből a súlyra. Ez azt eredményezte, hogy kihűltek az izmaim. Edzésen vagy versenyeken a bemelegítés és a súly megemelése között nem telik el ennyi idő, nem kell ilyen lassan végrehajtani. De katonaként és sportolóként is kedvelem a kihívásokat!

Március 6-ától, hétfőtől kerültél át az MH Sportszázad állományába, de korábban önkéntes hadnagy voltál. Mi volt a feladatod és mi vár rád a jövőben?

Igen, most váltottam, a videó készítésekor még az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 12. Hadkiegészítő és Toborzó Irodánál dolgoztam, hétfőn írtam alá szerződésemet az MH Sportszázaddal. Önkéntes hadnagyként a jelentkeztetésben és a toborzásban vettem részt, a jelentkezőket egészen a bevonulásig segítettük. Már régóta szerettem volna a sportszázadhoz kerülni, de akkor még élt egy olyan szabály, hogy ehhez a Budapesti Honvédhoz kell igazolni, de nekik nincs súlyemelő szakosztályuk. Ezt a szabályt megszüntették, így maradhatok itt Szegeden és megvalósulhatott egy régi célom. Katonaként – sportszázadosként – jóval könnyebben össze tudom egyeztetni a sportot a munkával, mint máshol. A Magyar Honvédség kifejezetten támogatja a sportot és a katonalét is minél jobb eredményekre ösztönöz.

Ezek szerint a sportolói karriered és a katonai szolgálat kiegészíti egymást?

A toborzáskor irodában dolgoztam, nem voltam kint alakulatnál, szóval inkább sportoló voltam, mint katona. Számomra mindig is fontos volt a sport, a cél most is az, hogy kint legyen a párizsi olimpián. Amint mondtam, a honvédséggel abszolút megtaláltuk a közös hangot, hogy sportolni is tudjak, de már a karrierem utáni életre gondolva elindult egy katonás folyamat…

A kihívás teljesítésével volt más célod is a példamutatáson kívül?

A példamutatás volt a legfontosabb, hiszen 175 kilót egy átlagember nem tud felemelni. Egy sportos ember elmegy 100 kilogrammig, egy kicsit erősebb 120-ig, de a 175-höz már komoly fizikum kell. Mindenképpen meg akartam mutatni, hogy létezik ez a sport is, hiszen kevésbé népszerű, mint a többi. Korábban más sportágakat is kipróbáltam, de aztán a súlyemelés mellett döntöttem. Sokszor járok iskolákba és szemináriumokra beszélni erről a sportról, hogy népszerűsítsem és eloszlassam a különböző tévhiteket. A súlyemelést nagyjából 12 éves korban érdemes elkezdeni, de sokszor elfogy a motiváció, hiszen más sportágakban már korábban megtapasztalják a sikerélményt. Azonban a súlyemeléstől nem kell félni, hiszen rengeteg sportnak a kiegészítője. Dinamikus, ezért dinamikus izomrostokat fejleszt, erős lesz tőle az ember. Az erőre és dinamikára pedig mindenhol szükség van… főleg persze a Magyar Honvédségnél, hiszen a katona jó fizikai állapota alapvetően fontos. Jó érzés olyan hivatást űzni, ahol a sportot maximálisan támogatják!

A videót készítette: Gyuris János.

Forrás: honvedelem.hu