1. július 30. hétfő
Tetszetős mérleggel zárta szereplését a magyar csapat az U15-ös és U17-es súlyemelők olaszországi Európa-bajnokságán, ahol is az öt érem – Féderer Benjámin és Boros Viktória „nyakbavalói” – mellett még a lánykvótát is sikerült megszerezni az őszi, argentínai ifjúsági olimpiára.
Jancsó Kornél – •utanpotlassport.hu A 13 és 17 éves korosztályt átfogó milánói súlyemelő Eb-n négy ezüst- és egy bronzmedál került magyar tulajdonba, ami már önmagában dicséretért kiáltó tény, de még nagyobb siker, hogy az U17-es lányok válogatottja negyedik lett a csapatok sorrendjében, így egy magyar ott lehet októberben, Buenos Airesben, az ifi olimpián.
Az olimpiai ezüstérmes edző, Márkus Erzsébet és a tanítvány, a friss U17-es Eb-második Boros Viktória
A sportos haditetthez nagyon kellettek a pontszerző helyezések, s legfőképpen a kontinensviadal befejező napján fellépő szombathelyi Boros Viktória szakításban negyedik, lökésben és összetettben pedig második pozíciót érő remeklése. A 17. születésnapját kinn, Itáliában ünneplő versenyző a plusz 75 kilósok mezőnyében igazolta, hogy okkal-joggal számoltak vele, mert bár saját bevallása szerint is „túlizgulta” a versenyt, amit azonban vártak, sőt elvártak tőle, hozta, teljesítette, oroszlánrészt vállalva a kvótaszerzésben.
„Nem tagadom, nyomasztott a teher, hogy utolsóként indulva a csapatból nekem mindenképpen a dobogón kell végeznem, mert különben nem tudunk kvalifikálni az ifjúsági olimpiára – idézte vissza a vasárnapi izgalmakat a tavalyi korosztályos Eb-n három bronzérmet nyerő Viki, aki harmadik lökésénél kisebb sérülést szenvedett, de már jól van, nyugtatta meg a helyszínről az érte aggódókat. – Most pihenek néhány napot, aztán újult erővel vágok bele a munkába, jöhetnek ismét a kemény edzések, mert csak akkor lehetek eredményes a jövőben is.”
Tehetsége mellett szorgalmát, munkabírását dicsérte mestere, az olimpiai ezüstérmes emelőből lett kiváló edző, Márkus Erzsébetis, Dobos Imre, a honi sportági szövetség, az MSSZ elnöke pedig a kvótaszerzés kapcsán arról beszélt, hogy a Haladás VSE talentuma, Boros Viktória leegyszerűsítette a kérdést: ki képviselheti Magyarországot Argentínában az őszi ötkarikás korosztályos világvetélkedőn.
„Előzetesen lefektettük: aki a legjobban szerepel a kvalifikáción, az megy Buenos Airesbe, s mivel Viki érte el a legjobb eredményt Olaszországban, egyértelmű, hogy ő utazik az ifjúsági olimpiára.”
Az elnök hozzátette, hogy minden dicséretet megérdemel a 16 éves Árva Cintia is, aki szintén rengeteg ponttal segítette a lánycsapatot, s hat új korosztályos országos csúccsal lett összetettben hatodik az 53 kilósok között.
„Óriási teljesítmény az övé is, ő a tartalék Viki mögött Buenos Airesre” – mondta Dobos Imre, aki megemlítette még, hogy azok a lányok, akik kivívták a kvótát eredményező csapatsikert, jutalom gyanánt vagy dubaji, vagy egyiptomi edzőtáborozáson vehetnek majd részt.
Hasonló felajánlás volt az U17-es fiúknak is, de ők nem tudtak bekerülni az első négybe, az olaszországi Eb-n hatodikként végeztek a csapatok versenyében. Alakulhatott volna a helyzet jobban, akár kvótát érően esetükben is, csakhogy a válogatott ózdi erőssége, Terebesi Ákos nem sokkal az indulás előtt könyökcsontját törte, a másik oszlopos taggal, a kazincbarcikai Féderer Benjáminnal pedig nem lehetett megtenni, hogy feljebb, a 17 évesek között indítják, amikor saját korosztályában, a 15 esztendősök mezőnyében éremesélyesnek számított. Élt is az eséllyel: a 77 kilogrammos kategóriában szakításban bronzot, lökésben és összetettben pedig ezüstöt érdemelt ki Pátrovics Géza tanítványa.
Forrás: utanpotlassport.hu