Az eddig a közvetlen utánpótlást irányító Gyurkovics Ferenc lett a magyar súlyemelő-válogatott szövetségi kapitánya – tájékoztatta Dobos Imre, a sportág hazai szövetségének (MSSZ) elnöke kedden az MTI-t.
Az MSSZ első embere elmondta, hogy a 35 évesen is még aktívan emelő Gyurkovics az elnökség határozatának megfelelően hétfőn vette át a felnőtt csapat vezetését. A versenyzéstől nem vonul vissza, a válogatottban azonban már nem szerepel – tette hozzá az elnök.

Gyurkovics előtt a múlt év végétől ideiglenesen Haragos Attila korábbi másodedző látta el a kapitányi feladatokat.

„Attila megbízatása április 30-án lejárt, de ő is marad az MSSZ kötelékében: szövetségi edzőként dolgozik tovább a válogatott mellett” – tudatta Dobos Imre. Az utánpótlás szövetségi kapitánya az eddig a legfiatalabb korosztályért felelős Likerecz Attila lett.    

Haragos ideiglenes megbízását megelőzte az addigi szövetségi kapitány, Ördögh István távozása. Neki azért köszönték meg szakvezetői munkáját, mert a magyar férfiválogatott nem tudott kvótához jutni a riói olimpiára kvalifikáló, novemberi, houstoni világbajnokságon. Az idén április elején rendezett norvégiai kvalifikációs Európa-bajnokságon viszont sikerült a férficsapatnak a lehetséges egyetlen olimpiai kvótát megszereznie, többek között Gyurkovics jó teljesítményének is köszönhetően, aki súlycsoportjában, a 105 kilósok között a 12. lett. 

Gyurkovics a nemzetközi mezőnyben 1998-ban mutatkozott be a junior vb-n elért 9. helyével. A felnőttek között 2002-ben világbajnoki 14., 2003-ban pedig 6. lett, a 2004-es athéni olimpián szerzett ezüstérmétől doppingvétség miatt utóbb megfosztották. Kétéves eltiltás után visszatért a versenyzéshez, 2010-ben kilencedikként végzett az Európa-bajnokságon, legjobb Eb-szereplése alkalmával pedig a hetedik volt 2013-ban. Ez utóbbi évben érte el legjobb vb-helyezését is, amikor tizedik lett.

MTI