A legtöbb mintát akkor rejtették el, amikor a súlyemelés olimpiai státusza veszélybe került a sok doppingeset miatt.

2020-09-28 08:58:45
Szerkesztő: Kis Ádám

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentése szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél (IWF) 130 doppingmintát egyszerűen nem vizsgáltak meg, azokat a szövetség budapesti központjának hathatós segítségével rejtették el a WADA munkatársai elől.

A minták között több évesek is vannak, de a legfrissebb 2019-ben lett levéve. A legtöbb mintát akkor tüntették el, amikor a súlyemelés olimpiai státusza veszélybe került a sok doppingeset miatt. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy hol tárolták a mintákat, illetve hogy összesen hány hasonló doppingvétséget követtek el.

Korábban Aján Tamás korrupciós botrányba keveredett, az év elején a német ARD csatorna oknyomozó riportjának elkészítése során fény derült arra, hogy nem csak több millió dollárral nem tud elszámolni, de a doppingminták manipulálásárt is pénzt fogadtak el az ellenőrök, illetve a szövetség munkatársai. A McLaren jelentésként elhíresült nyomozás során kiderült, hogy a manipulációk legnagyobb nyertesei az orosz, török és azeri súlyemelők voltak.Az újabb 130 minta mellett korábban McLaren már 41 eltussolt ügyet és 10 további potenciális manipulációt tárt fel. A jelentés elkészítésekor már tudomást szereztek a most kiderült esetekről is, de akkor még nem kerültek bele a hivatalos dokumentumba, a mostani nyilatkozatok szerint azért, mert a nyomozás rövidsége miatt nem volt idejük minden kétséget kizáró bizonyítékok beszerzésére.

Nem sokkal azután, hogy Ajánt korrupcióval vádolták, az IWF ügyvezető elnöke, Ursula Papandrea azt mondta:
„A legfőbb célom az, hogy egy olyan szervezet tudjak kialakítani, amely méltó a sportolóinkhoz, nemzeti szövetségekhez, és az olimpiai státusz fenntartásához. A nyomozás eredményei enyhén szólva is sokkolóak és nyugtalanítóak. A jelenlegi szabályrendszerünk elfogadhatatlan. Az ellenőrzések hiánya olyan vétségnek bizonyult, amely több éves fejlődési lehetőséget vett el a sportágunktól. A McLaren jelentés adhat alapot az IWF számára, hogy megreformáljuk és újjáépítsük a szövetséget. Ez most nem egy lehetőség, hanem kötelezettség.”
Aján április 15-én jelentette be, hogy a tokiói olimpia halasztása miatt távozik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztjáról. A sportdiplomata szavai szerint a döntésének hátterében az áll, hogy már a legutóbbi választáson jelezte, többé nem indul újra a posztért, a szövetség alapszabálya azt mondja ki, hogy az olimpia befejezéséig szól a mandátum, újabb egy évet pedig már nem akart várni a távozással.