Javarészt jó érzésekkel térhettek haza az ifjú magyar súlyemelők Lengyelországból, az Olimpiai Reménységek Versenyéről (ORV), amelyet a kies Siedlcében rendeztek meg a mögöttünk hagyott hét végén. Az elégedettségre okot a 18 fős alakulat számos tagjánál az adhatott, hogy egyéni rekordokkal rukkolt elő a viadalon, négyen pedig egyenesen korosztályos magyar csúcsokkal lepték meg magukat és a sikereikért szorítókat egyaránt. A szólista remeklések mellett csapatként is helytálltak a mieink: a házigazda lengyelek mögött, de a cseheket megelőzve másodikként végeztek a viadalon.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu •

Az olimpiai reménységek, vagyis a jelennek a jövőbeli nagy eredményeket ígérő tehetségei súlyemelésben is rendre megküzdenek az évente esedékes ORV-ken, és az idei – immár 45. – korosztályos talentumtalálkozón sem pusztán a résztvevők számát szaporították a magyarok, hanem kifejezetten jó bizonyítványt állítottak ki magukról. Okkal dicsérte a sportág hazai hátországának legjobbjait a hétvégi lengyelországi vetélkedőről hazatérve Haragos Attila szövetségi kapitány, aki nemcsak a felnőttek, hanem a fiatalok szakmai munkáját is irányítja.

„Tizennyolc versenyzővel keltünk útra az ORV-re, és eleve nagy szó, hogy senki sem esett ki, az pedig külön elégedettségemre szolgál, hogy többen egyéni rekordokat értek el, sőt országos csúcsok is szép számban születtek” – összegzett honlapunknak a kapitány. Hozzátette, hogy a lengyelek kicsivel előrébb tartanak nálunk, de örül, hogy a cseheket és a litvánokat is sikerült megverni, utóbbiakat gond nélkül, előbbieket csak nagy csatában, de le tudták gyűrni a csapatversenyben a mieink.

„Ismét igazolódott, hogy vannak tehetségeink, főleg Fekécs Szilárd, és bízom a gyerekek ügyességében, hogy jót alkotnak majd az U15-U17-es Európa-bajnokságon is, amely szintén Lengyelországban lesz augusztusban” – mondta Haragos Attila.

A szakvezető nem véletlenül emelte ki Fekécset, a Békési TE kiválóságát, aki az U18-asoknál, vagyis a 18 év alattiak mezőnyében az egész ORV legjobb teljesítményével rukkolt ki. A 17 esztendős ifjú annak köszönhetően végezhetett az abszolút rangsor élén, s vehetett át kategóriagyőztesként is különdíjat, hogy az ifjúságiak 81 kilogrammos súlycsoportjában tovább javította országos csúcsait. Szakításban 130, összetettben pedig 285 kg az új rekord, ami még több lehetett volna, ha nem veszik el tőle utolsó lökésgyakorlatát 160 kilón.

Hatalmasat javulva emelt Újvári Lajos is: a Testvériség SE 17 éves ifistája a 67 kg-ban növelte korosztályos magyar csúcsát 221-ről egészen 240 kilogrammra összetettben úgy, hogy szakításban is egyéni legjobbját érte el 111 kilóval.

A lányoknál ugyancsak ketten léptek be az ORV-s rekorderek közé: a Kecskeméti TE 18 éves üdvöskéje, Árva Cintia a juniorok 59 kg-os kategóriájában tartja immár 95 kilóval a lökés csúcsát, az Oroszlányi VSK kitűnősége, Szalai Lili pedig az ifjúságiak 71 kilogrammos súlycsoportjában rendezte át statisztikai mutatóit. A 17 éves, töretlenül fejlődő tehetség az első fogásnemben 82 kilóra módosította saját korábbi „legjét”, majd lökésben birkózott meg a házi csúcsbeállítást jelentő 101 kilóval, így ugrott feljebb összetett országos rekordja 183 kilóra. Produktumának köszönhetően az U18-asok nemzetközi mezőnyének abszolút rangsorában harmadik lett.

Ezúttal nem javított országos csúcsot, viszont elvitte a pálmát az U23-asok között Mitykó Veronika, aki pedig a testsúlyhoz viszonyított összetett eredmény alapján végzett az élen. A Békéscsabai SSZSE 21 éves – idehaza az év legjobb súlyemelője címet már két ízben is kiérdemlő – versenyzője 191 kilogrammos összteljesítményének elismeréseként vehette át a korosztálya legjobbját megillető serleget.

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

 

Forrás: utanpotlassport.hu