Dőreség lett volna érmet várni, de tán még titkon remélni is két indulónktól az ifjúsági súlyemelők múlt hét elején elrajtolt és e hét keddjén záruló szaúd-arábiai világbajnokságán. Arra viszont okkal-joggal számíthatott a hazai szakvezetés, és maga Szalai Lili és Fekécs Szilárd is, hogy egyéni legjobbjához közeli, vagy akár annál is jobb eredményt ér el Dzsiddában.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu •

Ötvenegy országból kétszázhúsz tinédzserkorú súlyemelő-palánta lépett dobogóra az Abdullah király nevét viselő dzsiddai sportcsarnokban az idei ifi vébén, s bizony mindkét honfitársunknak fel volt adva a lecke, hiszen kategóriájukban egyformán hatan akadtak olyanok, akik az övékénél jobb eredménnyel neveztek a vébére. Ráadásul cseppet sem foghíjas mezőnyben kellett megmutatnia Szalai Lilinek és Fekécs Szilárdnak egyaránt, hogy mire képes a 13-17 évesek szaúdi csúcstalálkozóján, a Vörös-tenger partján fekvő, négymilliós metropoliszban. Előbbire a 71 kilogrammosoknál tizenkét rivális várt, utóbbinak pedig a súlyokon kívül tizenegy vetélytárssal kellett megküzdenie a 81 kilósok között.

 

Fekécs Szilárd szakításban és összetettben írta át a hazai korosztályos rekordlistát  •  Forrás: mssz.hu

Az időrendet követve elébb a Békési TE 17 esztendős talentumát, a már az év legjobb magyar férfi súlyemelőjének is megválasztott Fekécs Szilárdot szólították a versenypódiumra, s a sokszoros korosztályos bajnok merészen kezdett. Merthogy 131 kg-os országos csúcsához igen közeli súlyra, 128 kilóra jött ki első szakításgyakorlatánál. Magabiztosan teljesítette nyitó feladatát, a nagy ugrás a folytatásban azonban nem jött be: 132 kilón rontott. Ám a magyar virtus, és még inkább a felkészültség, a kellő erő és a megfelelő technika segített: Balog János tanítványa harmadik fogásával elbánt a 134 kilogrammal, új magyar rekordja világbajnoki negyedik helyet ért!

Lökésben is alig két kilóval eddigi legjobbja, a 161 kg alatti súlyra jött ki, és megcsinálta, minek köszönhetően összetettben szintén módosította eddigi korosztályos csúcsát, 292-ről 293 kilogrammra. A további rekordjavítás már nem jött össze ugyan, mert a 163 kiló két ízben is kifogott rajta, de emelt fővel hagyhatta el az emelvényt, lökésben és összetettben is ötödikként zárva a vébét.

Szalai Lili lökésben megjavította, összetettben beállította országos csúcsát  •  Forrás: mssz.hu

Szalai Lili, az Oroszlányi VSK 17 esztendős kitűnősége sem remegő térddel jelentkezett be első gyakorlatára, amelyet 83 kilón mutatott be, vagyis csupán két kilóval mutatott kevesebbet az eredményjelző tábla, mint amennyi az ő országos ifjúsági rekordja. Magabiztosan szakította ki a koloncot, a 85 és a 86 kg azonban már soknak bizonyult. Így a nyolcadik helyről várhatta a második fogásnem küzdelmeit. Lökésben egy mázsán jelentkezett be – sikerrel, majd egy újabb bátor lépéssel 103 kilogrammnál jött ki második gyakorlatára. És teljesítette ezt is, két kilót javítva országos csúcsán, kijárt neki az ölelés mesterétől, az őt a helyszínen segítő Bagócs Jánostól. A 105 kg ugyan már legyőzte őt, s lett ez által a fogásnemi sorrendben ötödik, összetettben így is saját korosztályos ifi rekordját beállítva, 186 kg-os eredménnyel végzett a hatodik pozícióban.

Nem vitatható: helytálltak fiataljaink Dzsiddában.

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

 

Forrás: utanpotlassport.hu