Országos rekordoknak sem volt híján az erős emberek abszolút csapatbajnoki döntője, amelyet a hétvégén rendeztek meg a Budapesti Súlyemelő Központban. Az idei esztendő lezárását jelentő Advent Kupa, a néhai mesternek, Takács Istvánnak a nevét viselő emlékverseny hátra van még ugyan, a 2020-as szezon utolsó kiemelt viadalának a csb-finálé számított.
A selejtezőkből továbbjutott nyolc legjobb klubcsapat részvételével zajlott le a honi súlyemelés nagy hagyományú abszolút csapatbajnoksága, amelynek a végén a kecskemétiek örülhettek a leginkább. A KTE bizonyult ugyanis a legjobbnak a BKV Előre és a Kazincbarcika előtt. A győztes együttesben a három felnőtt mellett két juniorkorú is helyet kapott, és mind Árva Cintia, mind pedig Nagy Dániel fajsúlyos szerepet vállalt a sikerben.
Szalai Lili folytatta a csúcsgyártást
Az egyéni produkciókat tekintve viszont nem ők, hanem a rendező és a teljes rangsorban ötödikként záró oroszlányi klub, az OVSK 16 éves emelője, Szalai Lili nyújtotta a legmaradandóbbat az utánpótlás képviselői közül. A világ- és Európa-bajnok Bagócs János tanítványa a novemberi online ifi világkupán mutatott teljesítményét is felülmúlva friss korosztályos magyar csúcsait lökésben és összetettben is tovább javította.
Az ifjúságiak 71 kilogrammos kategóriájában szereplő Szalai szakításban 80 kilóig jutott, a második fogásnemben azonban múlt havi, 94 kilós rekordját 96-ra módosította, összetettben pedig 175 helyett immár 176 kg az új országos ifjúsági csúcs kategóriájában.
És nemcsak őt, hanem az Oroszlányiak VSK csapatát alkotók mindegyikét dicséret illeti, merthogy valamennyien „kiskorúak”: az ötfős alakulatban Szalain kívül még egy ifjúsági, Huber Bence, továbbá egy junior, Kerekes Patrik, s két serdülő, Mikhel Eszter és Sikos Dávid kapott helyet. A többi csapatban kivétel nélkül akadt legalább két felnőttversenyző.
Megjegyzendő még, hogy az utánpótlás tagjai közül többen is közel jártak saját összetett országos csúcsaikhoz, így a szombathelyi Haladás VSE juniorja, Boros Viktória alig két, az ifik 81 kilós súlycsoportjában fellépő kazincbarcikai Féderer Benjámin három, s a már említett kecskeméti Árva is csupán három kilóval maradt el legjobbjától.
A főtámogatóként az Emmi-t, kiemelt támogatóként pedig az MKB Bankot felsorakoztató abszolút csb-döntőt a szervező Magyar Súlyemelő Szövetség – korunk koronavírus-járvánnyal terhelt valóságához igazodva – szigorúan zártkörűnek hirdette meg, s bonyolította le az OVSK-val karöltve. Csak a rajtjogot szerzett egyesületek versenyzői és edzői tartózkodhattak a helyszínen, ők is kizárólag a versenyprogram szerint.
   Forrás: Jancsó Kornél