20151217_212709 20151216_090058 20151217_201417
Először is köszönjük Pátrovics Gézával a lehetőséget, hogy részt vehettünk az "EWF Scientific Seminar" elnevezésű programon!
 
Végtelenül magas színvonalú szervezésben, jól vezényelt időbeosztással folyó, kimagasló színvonalú előadásokat hallgattunk angol nyelven.
A témák:
– Idegtudomány és a sport;
– D-vitaminszükséglet;
– Az alvás szükségessége a sportolók regenerációjában – friss kutatások;
– Biomechanikai elemzések a sportban és a súlyemelésben;
– Akklimatizáció Rióra – páratartalom, mint stresszfaktor;
– A német, az orosz és a mai kínai súlyemelő "iskola";
– IWF előadása a dopping-ellenőrzés mikéntjéről – intelligens döntéshozataláról (business intelligencia BI, https://en.wikipedia.org/wiki/Business_intelligence

– Különböző értékelések a súlyemelésben: Stabilometria – az asszimetrikus mozgások elemzéséhez, vagy videoelemzések; 
– Eleiko prezentáció;
– az új, nemzetközi IWF Coach Program bemutatása, mely szerint az edzőknek egy egységesített, minőségbiztosítási rendszerrel működő képzési rendszerben kell majd képződniük.
 
Coach 3 – egyesületi edző, Coach 2 – nemzeti edző, Coach 1 – nemzetközi edző.
Az egyik legfőbb feladat, hogy a képzésben résztvevőknek biomechanikai ismeretekkel is kell rendelkezniük már a Coach 3 szinten is, de vizsgálni fogják az elméleti 50 kérdéses teszt mellett az edző pedagógiai és pszichológiai felkészültségét is. A könyvek a képzéshez már több nyelven elérhetőek. Coach 3 – 7 nyelven, Coach 2 – 5 nyelven. És van hozzá PPT prezentációs is.
A két napos képzésen sikerült jó kapcsolatokat kialakítanunk más országok képviselőivel is. A kerekasztal-beszélgetést az európai régiók szerint csoportosították, úgyhogy mi a keleti blokkba kerültünk (Románia, Bosznia, stb), de a török kollégákkal is jót beszélgettünk.
 
A jó kapcsolatot már az első napon Colin Buckley (EWF Staff, Írország) felé adott visszajelzésemmel megalapoztuk, aki az egész rendezvény levezetője volt. Határozott, jó kiállásával, udvarias modorával és összefoglalásaival kiváló munkát végzett és úgy gondoltam, hogy közlöm vele mennyire megnyerő volt a személye és a szervezettsége. Természetesen Colin nagyon örült ennek, a facebookon is bejelöltük egymást, ahova Ő már képeket is posztolt.
A beszélgetésünk odáig jutott, hogy a banketten hosszabban folytattuk és miután tájékoztattam, hogy üzleti coachinggal foglalkozom civilben, meglepődött és azonnal odahívta hozzám Antonio Urso Elnök Urat – akivel különben már ezt megelőzően egy nappal dedikáltattuk a könyvét – és egy közös beszélgetésbe fogtunk. 
Elmondtuk, hogy minket nagyon érdekel az az irány, amibe jelenleg (edzők képzése, a Rómában hallottak továbbadása, biomechanikai elemzések, kutatások) az EWF tart. Megkérdezték, hogy a jövő évi szervezésükben folyó fenti témákban haladnánk-e tovább velük együtt, amire azt válaszoltam – Gézát is bevonva – hogy természetesen. Yes, of course!
Urso Elnök Úrnak szimpatikusak lehettünk, mert megtisztelt azzal, hogy arra kért, maradjunk kapcsolatban és átnyújtotta a személyes névjegyét és kért egyet tőlünk is. Nálam az egyik cégem névjegye volt. (Hozzáteszem, hogy ez nem volt általános a szemináriumon). Megkérdezte, hogy mire van szükségünk az ott elhangzottak kapcsolatban, hogy továbbvigyük az hallottakat. Azt válaszoltam, hogy a prezentációkra, amelyekre korábban már utaltak az előadásokon, hogy fent lesznek az EWF honlapján.
 
Sikerült személyes jó kapcsolatot kialakítanunk és 2 alkalommal eszmét cserélnünk az IWF két magyar küldöttjével is. Trombitás Magdolna angol nyelvű előadása igen kedves hangon, mégis kellő határozottsággal inkább óvatosan oktatva mondta el, hogy mire kell figyelni a dopping-vizsgálatokkor és azt, hogy milyen rendszer szerint válogatnak.

Kaiser János