NNagy Péter
Nagy Péter a második lett a súlyemelők +105 kilogrammos kategóriájának B csoportjában.
"Bombaformában van, de ne kiabáljunk el semmit" – mondta a bemelegítésnél Gyurkovics Ferenc, aki pár hónapja még versenyzett, most viszont már a súlyemelő-válogatott szövetségi kapitányaként kísérte el a riói olimpia sportági küzdelmeinek egyetlen magyar szereplőjét.
A szegedi óriás, aki 11. volt négy éve a londoni olimpián, az ólomsúlyúak 12 résztvevőt felvonultató délutáni viadalát nagyszerűen kezdte: a 182 és a 188 után, egyéni csúcsot elérve a 193 kilót is kiszakította. Lökésben 218 kilón biztosított, majd 227 kg-ra emeltetett, s ez a fogása is kifogástalan volt. Harmadikra 234 kilót rakatott a súlyzóra, ám felemelés közben – amint azt utóbb elárulta – váratlan szúrást érzett a jobb térdében, így jobbnak látta, ha nem próbálkozik a roppant kolonc kilökésével. Így is remek összteljesítményt nyújtott, hiszen csak egyetlen vetélytársa tudott elébe kerülni, miközben tízet megelőzött, s öt jó gyakorlatot mutatott be.
Hogy a 420 kilogrammos összetett eredménye hányadik helyhez lesz elegendő a teljes lajstromban, a 11 fős A csoport versenyének végeztével derül ki.
"A verseny előtt 422 kilót terveztem, 420 lett belőle, egy kilóval kevesebb a legjobbamnál, úgyhogy nem lehetek és nem is vagyok elégedetlen. Kár az utolsó fogásomért, de nem akartam egy súlyosabb sérülést kockáztatni" – nyilatkozta Nagy Péter az MTI-nek.