2022. szeptember 17-én a szlovéniai Ljubljanában került megrendezésre az 56. Alpok-Adria Nemzetközi Súlyemelő Kupasorozat versenye Szlovénia, Horvátország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, az olasz Veneto és az olasz Friuli-Venezia-Julia tartományok, valamint Magyarországról a ZTE Súlyemelő Klub versenyzőivel. A régió nagymúltú súlyemelő kupáját 1965-ben alapították, hazánkat a ZTE Súlyemelő Klub képviseli benne már évtizedek óta. Egy-egy kupasorozat 7 évig tart, volt időszak, amikor a zalai súlyemelők véglegesen elnyerték az egyik ilyen ciklus trófeáját.

Az Alpok-Adria Súlyemelő Kupasorozat sajnos a Covid világjárvány miatt 2 éven át szünetelt, nagy öröm volt most a szlovén fővárosban találkozni ismét a rangos megmérettetésen. Sőt, a Szlovén Súlyemelő Szövetség egyúttal az Alpok-Adria versenye mellett megszervezte a főváros Ljubljana Nyílt Súlyemelő Bajnokságát is, melyen az Alpok-Adria Kupasorozat 7 csapatán kívül Málta, Belgium, Franciaország versenyzői is részt vettek. 

Az Alpok-Adrián minden csapat 4 főből, azon belül egy felnőtt férfi, egy U20-as férfi, egy U 17-es férfi és egy női versenyzőből állt. Az ellenfél csapatokban számos versenyző egyben a nemzeti válogatottuk tagja, vagy olimpikonja is volt, így a ZTE SC magyar csapat tagjai a rendkívül erős mezőnyben a tisztes helytállást tűzték ki reális célként, melyet végül az elért eredmények megerősítettek.

A magyarok közül a legjobb eredményt, 3. helyet az U 17/81 kg-os Varga Martin Csongor érte el 110 kg-os szakítással, 137 kg-os lökéssel, összetettben 247 kg-mal, neki mindkét fogásnemi eredménye egyben új egyéni csúcsa is volt. Az U20/81 kg-os Simon Viktor 63/70=133 kg-os teljesítményt nyújtott, így 7. lett. A senior/89 kg-os Trasszer Dávid 100/130=230 kg-os gyakorlataival szintén 7. lett. Mikhel Eszter a nők 81 kg-os kategóriájában 67 kg-ot szakított, 86 kg-ot lökött, összetettben 153 kg-ot ért el, a Ljubljanai Nyílt Bajnokságon 5., az A-A megmérettetésben 6. helyen végzett. A nemzetközi versenybíróság egyik tagjának tisztségét Dr. Muhoray Árpád látta el, a csapat edzője Papp Péter volt, a magyar delegációt Takács Tamás klubelnök vezette.

Az Alpok Adria Kupa jelen 2022. évi fordulóját az olasz Friuli-Venezia-Júlia régió csapata nyerte.

A ZTE súlyemelői újabb nemzetközi súlyemelőversenyre készülnek, mert október 22-én Zalaegerszegen a ZTE munkacsarnokában kerül megrendezésre a 20. Jubileumi Alpok-Adria Masters Súlyemelő Verseny, melyen a zalaegerszegi súlyemelők jó házigazdái szeretnének lenni a másik 6 ország és tartomány veterán súlyemelőinek, sport vezetőinek.

Dr. Muhoray Árpád